Barrack'tan ironik tespit: HTŞ-SDG çatışmaları Suriye'de dış müdahaleye kapı aralıyor

img
Barrack'tan ironik tespit: HTŞ-SDG çatışmaları Suriye'de dış müdahaleye kapı aralıyor YDH

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, Halep’teki çatışmaların devam eden yabancı müdahaleleri tetikleyerek bölgedeki ilerlemeyi tehlikeye attığını vurguladı; HTŞ ve SDG örgütlerini itidale ve barışa çağırdı.



YDH- ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütünün lideri Colani ve sözde dışişleri bakanı Esad Şeybani ile yaptığı görüşmenin ardından, Halep’teki son gelişmelerden duyduğu derin endişeyi dile getirerek tüm tarafları azami itidal göstermeye ve düşmanlıkları derhal sona erdirmeye çağırdı.

Barrack, Amerika Birleşik Devletleri'nin, HTŞ ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında kapsamlı ve sorumlu bir entegrasyon sürecini ilerletmek için yapıcı iletişim kurulmasını desteklediğini belirtti.

Barrack, şiddetin 'ilerlemeyi' tehdit ettiğine dikkat çekti. Ayrıca, devam eden çatışmaların yabancı müdahalelere kapı açarak hiçbir tarafın çıkarına hizmet etmediğini belirtti.

Amerikan temsilci Colani'nin HTŞ'nin Mart 2025’te SDG ile imzaladığı entegrasyon anlaşmasına bağlılığını yeniden teyit ettiğini aktardı. Bu anlaşma, SDG’nin ulusal kurumlara entegrasyonunu kolaylaştırarak Kürt haklarını korumayı ve ülkenin birliği ile egemenliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Halep’te yaşanan son gelişmeler ise 10 Mart anlaşmasının şartlarına aykırı bulunarak, “ciddi endişe” kaynağı olarak değerlendirildi. Barrack, tüm tarafları 10 Mart ve 1 Nisan 2025’te imzalanan anlaşmalara uygun şekilde diyaloğa dönmeye çağırdı.

Son olarak, Barrack Suriye’nin komşu ülkelerini ve uluslararası toplumu, bu vizyonu desteklemeye ve gerçekleşmesi için gerekli işbirliği ile yardımı sağlamaya çağırdı.

Halep’in mahallelerindeki çatışmalarda siviller de dahil olmak üzere her iki taraftan ölümler ve onlarca yaralanma yaşandı. Taraflar, 10 Mart anlaşmasının ihlalinden birbirlerini sorumlu tutmaya devam ediyor.