Maliki’den, Bush, üzerindeki, baskıyı, arttıraca" /> Maliki’den, Bush, üzerindeki, baskıyı, arttıraca" /> Maliki’den Bush üzerindeki baskıyı arttıraca" /> Maliki’den Bush üzerindeki baskıyı arttıraca" /> Maliki’den Bush üzerindeki baskıyı arttıraca" /> Maliki’den Bush üzerindeki baskıyı arttıraca"> Maliki’den, Bush, üzerindeki, baskıyı, arttıraca">

Maliki’den Bush üzerindeki baskıyı arttıraca

Maliki’den Bush üzerindeki baskıyı arttıraca"> img
Maliki’den Bush üzerindeki baskıyı arttıraca YDH

YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, yabancı güçlerin acil çekilmesi durumunda Irak güvenlik güçlerinin güvenlik yetkisini devralabileceğini söyledi.




YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, yabancı güçlerin acil çekilmesi durumunda Irak güvenlik güçlerinin güvenlik yetkisini devralabileceğini söyledi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki bugün düzenlediği basın toplantısında “Şunu emin bir şekilde söyleyebilirim ki yabancı güçler Irak’tan çekildiği anda Irak’taki tüm güvenlik yetkisini üstlenebiliriz” dedi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, güvenlik güçlerinin eğitim ve teçhizat konusunda yetersiz olduğunu söylemekle birlikte güvenlik güçlerinin özgüven kazandığını ve Irak’taki tüm güvenlik yetkisini üstlenebileceğini belirtti.

 

ABD kamuoyunda çekilmeye ilişkin baskılar artarken, Başbakan Maliki’nin bu açıklaması işgalin sona erdirilmesine ilişkin siyasi bir demeç olarak değerlendirildi.

 

Irak ordusundaki asker sayısını arttırmayı ve güvenlik güçlerini eğitim ve teçhizat bakımından güçlendirmeyi geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Başbakan Maliki, böylece yabancı güçlerin asker çekmesi durumunda ülkedeki güvenlik yetkisini üstlenmeye hazır olduklarını ifade etti.

 

ABD Temsilciler Meclisi, Irak’taki Amerikan askerlerinin önümüzdeki nisandan itibaren çekilmesini öngören bir yasayı kabul etmişti.

 

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Amerika’nın acil bir çekilme kararı alması durumunda Irak’ta büyük bir iç savaş yaşanabileceğini belirtmişti.

 

Bush yönetimi, Irak güvenlik güçlerinin güvenlik yetkisini devralmaya hazır olmadığını, ABD askerlerinin çekilmesi durumunda Irak’ta iç savaş çıkacağını gerekçe göstererek asker sayısının azaltılmasına ve çekilmeye karşı çıkıyor.

 

Başbakan Maliki’nin bu açıklamasının Irak’tan çekilmeyi isteyen Demokratların elini güçlendireceği ve Bush hükümeti üzerindeki baskıyı arttıracağı değerlendirmesi yapılıyor.