Zebari’den, Maliki’nin, açıklamasına, tuhaf, yor" /> Zebari’den, Maliki’nin, açıklamasına, tuhaf, yor" /> Zebari’den Maliki’nin açıklamasına tuhaf yor" /> Zebari’den Maliki’nin açıklamasına tuhaf yor" /> Zebari’den Maliki’nin açıklamasına tuhaf yor" /> Zebari’den Maliki’nin açıklamasına tuhaf yor"> Zebari’den, Maliki’nin, açıklamasına, tuhaf, yor">

Zebari’den Maliki’nin açıklamasına tuhaf yor

Zebari’den Maliki’nin açıklamasına tuhaf yor"> img
Zebari’den Maliki’nin açıklamasına tuhaf yor YDH

YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Irak güvenlik güçlerinin güvenlik yetkisini devralmaya hazır olduğu yönündeki açıklaması, çok uluslu gücün çekilmesine ABD içinde destek verenlerin konumunu güçlendirirken, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Maliki’nin sözlerini farklı yorumladı.




YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Irak güvenlik güçlerinin güvenlik yetkisini devralmaya hazır olduğu yönündeki açıklaması, çok uluslu gücün çekilmesine ABD içinde destek verenlerin konumunu güçlendirirken, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Maliki’nin sözlerini farklı yorumladı.

 

CNN televizyonuna bir demeç veren Irak Dışişleri Bakanı Hoşhar Zebari, Başbakan Nuri el-Maliki’nin güvenlik yetkisini devralmaya hazır oldukları yönündeki açıklamasının çok uluslu gücün acil çekilmesini istediği anlamına gelmediğini söyledi.

 

CNN’in “Irak hükümeti güvenlik yetkisini devralmaya hazır mı?” şeklindeki sorusunu “Sanıyorum Irak Başbakanı’nın sözleri, Irak hükümetinin, halkının ve güvenlik güçlerinin ülkedeki güvenlik yetkisini devralmayı kabul etmesinin ve çok uluslu gücün yerini almasının gerekliliğini vurgulamak anlamını taşımaktadır. Başbakan, birçok medya kuruluşunda yansıtıldığı gibi çok uluslu gücün ülkeden acilen çekilmesini istememiştir. Ben ülkenin hala zamana ve çok uluslu gücün desteğine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” şeklinde cevapladı.

 

Kasım ve Aralık aylarında çok uluslu gücün durumunu ele alacaklarını belirten Zebari, BM Güvenlik Konseyi’nin çok uluslu gücün Irak’taki süresini uzatan bir karar çıkarması gerektiğini söyleyerek “Çok uluslu gücün kalmasına veya çekilmesine ilişkin karar Irak hükümetine bağlıdır. Bana göre Irak’taki durum karmaşıktır, iç ve dış güvenlik tehditleri ve sorunları yaşanmaktadır ve çok uluslu gücün Irak’ta kalmasına ihtiyaç bulunmaktadır ” dedi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin ““Şunu emin bir şekilde söyleyebilirim ki yabancı güçler Irak’tan çekildiği anda Irak’taki tüm güvenlik yetkisini üstlenebiliriz” sözü, Irak’tan asker çekilmesini isteyen Demokratların konumunu, güvenlik gerekçesiyle Irak’ta kalmakta ısrar eden Bush yönetimine karşı güçlendirdi.

 

Beyaz Saray, Irak hükümetinin güvenlik yetkisini devralacak güçte olmadığını öne sürerek, Kürt liderler ise iç güvenlik sorunlarını ve bölge ülkelerinin tehditlerini gerekçe göstererek çok uluslu gücün Irak’tan çekilmesine karşı çıkıyor.