Danimarka, Grönland'da savaş tatbikatına başladı

img
Danimarka, Grönland'da savaş tatbikatına başladı YDH

Danimarka Genelkurmay Başkanlığı, ABD yönetiminin adayı satın alma talepleri üzerine Grönland'daki askeri varlığını artırarak olası çatışma senaryolarına yönelik hazırlıklara başladı.




YDH - Danimarka Genelkurmay Başkanı Peter Boysen, TV2 kanalına verdiği mülakatta, Danimarka silahlı kuvvetlerinin Grönland'ı savunma kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Boysen, adanın savunulmasına yönelik stratejik planların uygulamaya konulduğunu vurgulayarak, "Grönland'ı savunma taktikleri üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, yaşanabilecek olası çatışma senaryolarına yönelik eğitimler icra ediyoruz" diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı, Danimarka Silahlı Kuvvetlerinin "Kraliyet Emri" uyarınca ülkeyi ve bağlı toprakları savunma hak ve yükümlülüğüne sahip olduğunu hatırlattı.

Boysen, "hasmane tavır takınan bir Amerikan askeriyle karşı karşıya gelinmesi" durumunda nasıl hareket edileceği yönündeki soruya, bunun şimdilik sadece bir varsayım olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Grönland'daki askeri tatbikatların düzenli hale gelebileceğini belirten Boysen, bunun sahadaki duruma bağlı gelişeceğini ifade etti.

İşgal girişimine "derhal ateş açma" emri

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Grönland'ı "ele geçirme" niyetini açıklamasının ardından, Danimarka Savunma Bakanlığı 8 Ocak'ta askeri yönergesini güncelledi.

Yeni direktif, herhangi bir işgal girişimi durumunda orduya "derhal ateş açma" ve hedefi imha etme yetkisi tanıyor.

Bu kapsamda Danimarka, 20 Ocak sabahı itibarıyla Grönland'a ek askeri birlikler sevk etti.

Arktik Komutanlığı Başkanı Sören Andersen, Nuuk ve Kangerlussuaq bölgelerine yaklaşık 200 Danimarka askerinin ulaştığını bildirdi.

Geçen hafta adada NATO müttefiklerinin katılımıyla "Arktik Dayanıklılık" adlı bir tatbikat da gerçekleştirilmişti.

"Grönland demokratik bir toplumdur"

Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen, diğer ülkelerden ve devlet liderlerinden aldıkları desteğin önemine dikkat çekerek, "Bu destek, bir müdahale değil; Grönland'ın kendi kararlarını alma hakkına sahip demokratik bir toplum olduğunun net bir kabulüdür" dedi.

ABD Başkanı Trump, 17 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Grönland'ın satışı konusunda bir anlaşmaya varılana kadar sekiz Avrupa ülkesine yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu.

1 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan bu verginin, 1 Haziran itibarıyla yüzde 25'e yükseltilmesi planlanıyor.

Financial Times'ın haberine göre Avrupa Birliği, bu karara karşı 93 milyar avroluk bir misilleme paketi veya Amerikan şirketlerinin AB pazarına erişimini kısıtlama seçeneklerini değerlendiriyor.

Hali hazırda Grönland'da bulunan ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD'nin kontrolünde olan Pituffik Uzay Üssü'nde 100'den fazla Amerikan askeri görev yapıyor.

İlgili Haberler


Makaleler

Güncel