Macaristan, AB'ye dava açtı
Macaristan, Avrupa Birliği'nin Rusya'dan enerji ithalatını yasaklayan düzenlemesine karşı Avrupa Adalet Divanı'nda dava açtı.
YDH - Macaristan, Rusya'dan enerji ithalatını yasaklayan Avrupa Birliği (AB) düzenlemesinin iptali talebiyle Avrupa Adalet Divanı nezdinde dava açtı.
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu kararın tüm üye ülkelerin onayı alınmadan, usule aykırı şekilde kabul edildiğini belirtti.
Szijjarto, bu tür kısıtlamaların ancak oybirliği gerektiren yaptırım mekanizmaları aracılığıyla yürürlüğe konulabileceğine dikkat çekti.
Düzenlemenin ticaret politikası adı altında maskelenerek kabul edilmesini "absürt" olarak nitelendiren Szijjarto, "Ticaret politikası kılıfı uydurularak böyle bir önlemin alınmış olması tam bir şakadır" ifadesini kullandı.
AB Konseyi Rus gazından kademeli çıkış takvimini onayladı
Avrupa Birliği Konseyi, Rusya'dan boru hattı gazı ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatının kademeli olarak durdurulmasını öngören yönetmeliği 26 Ocak'ta resmen onaylamıştı.
Kabul edilen belgeye göre, Rusya menşeli LNG ithalatı 1 Ocak 2027, boru hattı gazı ithalatı ise 30 Eylül 2027 tarihinden itibaren tamamen yasaklanacak.
Budapeşte yönetimi, enerji arz güvenliğinin ulusal bir yetki alanı olduğunu ve Brüksel'in üye ülkelerin reel imkanlarını gözetmeden aldığı kararların hukuki dayanaktan yoksun olduğunu savunuyor.
Slovakya da benzer bir hukuki sürece hazırlanıyor
Macaristan'ın ardından Slovakya da benzer bir adım atmaya hazırlanıyor. Slovakya Dışişleri Bakanı Juraj Blanar, Bratislava yönetiminin Rus gazı ithalat yasağının iptali için Avrupa Adalet Divanı'na başvurma niyetinde olduğunu açıkladı.
Blanar, Slovakya'nın münferit devletlerin gerçek kapasitelerini yansıtmayan kararları kabul etmeyeceğini vurguladı.
İlgili Haberler
Hürmüz Boğazı'ndaki savaş Avrupa'da gaz fiyatını vurdu
01 Eylül 2026 09:30
Taliban heyeti sınır dışı işlemleri için Almanya'ya gitti
29 Ağustos 2026 23:02
İran bağlantılı hackerlar İngiltere'de elektrik santralini durdurdu
23 Ağustos 2026 10:17
NATO'da 2027 Fransa seçimi alarmı
22 Ağustos 2026 11:37
