• 08/05/07 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Lübnan, iki ayrı terörist saldırı sonucu öldürülen Pier Cumeyyil ve Velid Aydo’nun yerine yeni milletvekillerini seçmek için bugün sandık başına gitti.




    YDH-Lübnan, iki ayrı terörist saldırı sonucu öldürülen Pier Cumeyyil ve Velid Aydo’nun yerine yeni milletvekillerini seçmek için bugün sandık başına gitti.

     

    Velid Aydo’nun yerine seçilecek yeni milletvekilini belirleyecek seçimin Sünnilerin çoğunlukta olduğu batı Beyrut’ta yapılmasından dolayı iktidar partisinin kesin galibiyetle çıkması beklenirken, Hıristiyanların yaşadığı Kuzey Metn bölgesinde yapılmakta olan seçimde hükümet yanlısı Emin Cumeyyil ile Hizbullah’ın müttefiki Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük hareketinin rekabetinden kimin zaferle çıkacağı henüz tahmin edilemiyor.

     

    Hükümet yanlısı 14 Martçı grup ile Hizbullah liderliğindeki hükümet karşıtı grup arasındaki güç dengesinde ara seçimlerin sonucu, Eylül sonunda yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de etkileyecek olması bakımından önemli bulunuyor.

     

    Metn bölgesindeki seçimde Lübnan eski Cumhurbaşkanlarından Emin Cumeyyil, hükümet yanlısı Ketaib partisinin adayı olarak meclise girmeye çalışırken, Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük hareketi de parlamentodaki 22 sandalyelik grubunu güçlendirmeye çalışıyor.

     

    Sanayi Bakanı iken öldürülen oğlu Pier Cumeyyil’in yerine aday olan Emin Cumeyyil’in Metn bölgesindeki seçimlerden yenilgiyle çıkması durumunda hazırlandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hiçbir iddiası kalmayacak.

     

    Metn bölgesindeki 8 milletvekilinden yedisine sahip olan Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük Hareketi’nin ise seçimi kaybetmesi durumunda bile sonuçlardan ciddi bir şekilde etkilenmeyeceği bildiriliyor.

     

    Emin Cumeyyil, Mişel Aun’a başbakanlık binası önündeki boykot eylemine son vermesi ve Hizbullah’a verdiği desteği kesmesi karşılığında anlaşma önermişti.

     

    Seçim öncesinde ve seçimlerin yapıldığı bugün her iki Hıristiyan grubun taraftarları zaman zaman çatışmış, Lübnan ordusunun müdahalesiyle çatışmaların boyutunun büyümesi önlenmişti.