Maskat sızıntısı: ABD Donanması geri mi dönüyor?
Umman’ın başkenti Maskat'ta bugün başlayan ABD-İran dolaylı müzakerelerine, CENTCOM Komutanı’nın katılımı ve İran tarafına ilettiği iddia edilen "askeri güvence" damga vurdu.
YDH- İranlı akademisyen Mehdi Han Alizade, Maskat görüşmelerin perde arkasına dair dikkat çekici bir ayrıntıyı paylaştı. Alizade'nin aktardığına göre, ABD tarafı müzakere masasına sadece diplomatik değil, askeri bir "güvence" paketiyle oturdu.
Alizade, üst düzey bir kaynağa dayandırdığı bilgisinde şu ifadeleri kullandı:
"ABD'den bir kaynak bana, CENTCOM komutanının Maskat'taki varlığının amacının, İran'a Amerikan deniz kuvvetlerinin bölgeden ayrılma ve Birleşik Devletler'e dönme sürecinde olduklarına dair güvence sağlamak olduğunu söyledi."
Bu aktarıma göre, CENTCOM Komutanı’nın Maskat'taki varlığının temel amacı, Tahran yönetimine doğrudan bir askeri teminat iletmek.
Söz konusu iddiaya göre ABD, bölgedeki deniz güçlerini azaltma sürecine girdiğini ve Amerikan donanmasına ait unsurların kademeli olarak bölgeden ayrılarak Amerika Birleşik Devletleri’ne geri döneceğini İranlı yetkililere bildirdi.
ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin nükleer başlıkları görüşmek üzere bir araya geldiği zirvede, askeri bir yetkilinin bu düzeyde bir "güvence" ile masada olması, gerilimi düşürmeye yönelik stratejik bir hamle olarak değerlendiriliyor.
Sızan "donanmanın çekilme süreci" bilgisine ilişkin henüz Pentagon veya Beyaz Saray’dan resmi bir onay gelmedi. Ancak bölgedeki kaynaklar, bu hamlenin nükleer müzakerelerde tıkanıklığı aşmak için atılan somut bir de-eskalasyon adımı olduğunu öne sürüyor.
İlgili Haberler
ABD, Ortadoğu'daki askeri varlığını küçültebilir
08 Eylül 2026 10:06
Demokrat Senatör Warner: İran savaşı hedefsiz ve maliyetli
08 Eylül 2026 09:57
Pentagon İran savaşına para yetiştiremiyor
07 Eylül 2026 16:32
İran savaşının Amerikalı tüketiciye enerji maliyeti 100 milyar doları …
07 Eylül 2026 15:26


