Avrupa Parlamentosu, sığınmacıların daha önce hiç bulunmadıkları ancak "güvenli" olarak tanımlanan üçüncü ülkelere sınır dışı edilmesine olanak tanıyan düzenlemeyi kabul etti.
YDH - Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin göçmenleri, aslen oralı olmasalar dahi "güvenli" olarak nitelendirilen üçüncü ülkelere sınır dışı etmesine izin veren düzenlemeyi salı günü onayladı.
İnsan hakları örgütleri, göçmenlerin sadece transit geçtikleri veya kültürel bağlarının bulunmadığı ülkelere gönderilmesine olanak tanıyan bu karara sert tepki gösterdi.
Merkez sağ ve aşırı sağcı milletvekillerinin desteğiyle 226 "hayır" oyuna karşı 396 "evet" oyuyla kabul edilen düzenleme, AB üyesi 27 ülke hükümeti tarafından da onaylanması halinde önümüzdeki haziran ayında yürürlüğe girecek.
Sığınmacılar bağları bulunmayan ülkelere gönderilebilecek
Yeni düzenleme uyarınca AB devletleri, sığınmacıları, göçmenlere yönelik "uluslararası standartlara" uyduğu kabul edilen ve sadece transit geçiş yaptıkları üçüncü ülkelere gönderebilecek.
Ayrıca, ev sahibi devletle anlaşma sağlanması durumunda, sığınmacıların daha önce hiçbir bağlarının bulunmadığı "güvenli" üçüncü ülkelere de sınır dışı edilmeleri mümkün hale gelecek.
İnsan hakları grupları, bu politikanın yoksulluk ve şiddetten kaçan göçmenlerin, hiçbir bağlarının bulunmadığı ülkelerde kötü muamele, istismar ve sömürüye maruz kalmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Uluslararası Kurtarma Komitesi Kıdemli Danışmanı Meron Ameha Knikman, sığınmacıların hiç bulunmadıkları, toplumsal, dilsel veya kültürel bağlarının olmadığı ülkelere gönderilmesinin onları büyük bir risk altına sokacağını vurguladı.
Güvenli ilan edilen ülkelerdeki insan hakları ihlalleri endişe yaratıyor
Avrupa Parlamentosu tarafından "güvenli" olarak onaylanan listede Bangladesh, Kolombiya, Mısır, Hindistan, Kosova, Fas ve Tunus yer alıyor.
Özellikle Fas ve Tunus hakkında, göçmenlerin uzak çöl bölgelerine sürülmesi de dahil olmak üzere yaygın kötü muamele ve istismar iddiaları bulunuyor.
Sosyalistler ve Demokratlar Grubu'ndan İtalyan Milletvekili Cecilia Strada, söz konusu ülkelerin birçoğunun daha önce temel hak ihlalleri nedeniyle bizzat Avrupa Parlamentosu tarafından eleştirildiğini hatırlatarak düzenlemeye karşı oy kullandığını belirtti.
Fransız Milletvekili Melissa Camara ise AB'nin sınır dışı etme önceliği uğruna bu ülkeleri "güvenli" saymasının, yüz binlerce kişiyi büyük bir tehlikeye atacağını ifade etti.