• 08/11/07 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri kabul edilen 1770 sayılı kararla BM’nin Irak’ta arabuluculuk rolü yapacağını belirtti.




    YDH-Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri kabul edilen 1770 sayılı kararla BM’nin Irak’ta arabuluculuk rolü yapacağını belirtti.

     

    BM’nin yeni kabul ettiği 1770 sayılı kararla Irak’a daha fazla müdahale edeceği belirtilirken BM Genel Sekreteri Ban Ke Moon, 1770 sayılı kararın en önemli maddesinin Irak’taki dini ve siyasi grupların müzakereye davet edilmesi olduğunu söyledi.

     

    BM Güvenlik Konseyi tararından kabul edilen 1770 sayılı karar Irak’taki BM gücü UNAMI’nin görev süresinin de bir yıl daha uzatılmasını öngörüyor.

     

    ABD’nin BM daimi temsilcisi Zalmay Halilzad, BM’nin 2003 yılında ABD ve İngiltere’nin Irak’a askeri müdahalesine şiddetle karşı çıkmasından sonra 1770 sayılı kararla yeni bir sayfa açıldığını ve BM’nin Irak’taki durumun iyileştirilmesi konusunda daha fazla rol oynamasına imkan sağlandığını söyledi.

     

    Üye ülkelerden Irak’taki BM gücü UNAMI’ye destek talep eden 1770 sayılı karar, BM Genel Sekreteri’nden de üç ay içerisinde UNAMI operasyonları konusunda Güvenlik Konseyi’ne bir rapor sunmasını, bunu takip eden üç aylık dilimler içerisinde de ilerleme raporları hazırlamasını talep ediyor.

     

    1770 sayılı yeni Güvenlik Konseyi kararı, Irak işgali sırasında BM de dahil olmak üzere hiçbir uluslar arası kurumu Irak konusuna müdahil kılmayan ABD’nin Irak konusundaki başarısızlığının belgesi olarak okunabileceği gibi, bu kararın Irak’tan çekilme konusunda ciddi baskılara maruz kalan ABD yönetimine asker çekmeme konusunda BM gücünü desteklemek şeklinde bir gerekçe sunduğu görülüyor.