ABD, Suriye'yi Çin konusunda hizaya çekti

img
ABD, Suriye'yi Çin konusunda hizaya çekti YDH

Reuters’in üst düzey kaynaklarına göre, ABD, Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejimini telekom altyapısında Çin teknolojisi kullanmamaları konusunda resmen uyardı.




YDH- Reuters’ın üst düzey üç kaynağa dayandırdığı bilgilere göre Amerika Birleşik Devletleri, telekomünikasyon sektöründe Çin teknolojisine güvenmemesi konusunda Suriye’deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejimini resmen uyardı.

Washington yönetimi, bu tercihin Amerikan çıkarlarıyla çeliştiğini ve ABD’nin ulusal güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini savunuyor.

Ajansın aktardığı bilgilere göre bu kritik mesaj, geçtiğimiz Salı günü San Francisco'da gerçekleşen ve kamuoyuna duyurulmayan bir toplantıda iletildi.

Görüşme, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan özel bir heyet ile Suriye İletişim Bakanı Abdül Selame Heykal arasında yapıldı.

Suriyeli bir iş insanı, HTŞ'nin telekomünikasyon kulelerini modernize etmek ve yerel internet servis sağlayıcılarının altyapısını güçlendirmek amacıyla Çin menşeli teknoloji satın almayı planladığını doğruladı.

Görüşmelere yakın bir başka kaynak ise ABD tarafının, HTŞ'nin sözde 'iletişim bakanlığı'nın Çinli tedarikçilerle ilgili planlarına dair net bir açıklama talep ettiğini belirtti.

HTŞ'li yetkililerin ise altyapı projelerinin "zaman açısından kritik" olduğunu vurguladığı ve Şam'ın tedarikçi ağında çeşitlilik arayışında olduğunu ifade ettiği aktarıldı.

Toplantıya dair bilgi sahibi kaynaklar, HTŞ tarafının Amerikan şirketleriyle ortaklık kurmaya sıcak baktığını ancak acil çözüm gerektiren projelerde ABD’nin ihracat kontrolleri ve bu kısıtlamalara aşırı bağlılığın hâlâ ciddi bir engel teşkil ettiğini dile getirdiğini bildirdi.

Reuters’a konuşan bir ABD’li diplomat, Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye tarafını telekomünikasyon altyapısında ABD veya müttefik ülke teknolojilerini kullanmaya açıkça teşvik ettiğini söyledi.

Ancak Washington’ın bu geçiş için Suriye’ye herhangi bir mali veya lojistik destek vaadinde bulunup bulunmadığı henüz netlik kazanmadı.

Konuya ilişkin açıklama yapan bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, tüm ülkeleri kritik altyapı ihalelerinde düşük maliyetten ziyade ulusal güvenlik ve veri gizliliğine öncelik vermeye çağırdı.

Sözcü, Çin istihbarat ve güvenlik kurumlarının, Çinli şirketleri ve vatandaşlarını hassas verileri paylaşmaya veya sistemlere yetkisiz erişim sağlamaya zorlama konusunda yasal yetkiye sahip olduğunu iddia etti.

ABD’li yetkiliye göre, Çinli şirketlerin gizlilik vaatleri, Pekin’in mevcut yasaları ve yerleşik uygulamalarıyla taban tabana zıtlık gösteriyor. Çin yönetimi ise teknolojisinin casusluk amacıyla kullanıldığı yönündeki bu suçlamaları kesin bir dille reddetmeye devam ediyor.

HTŞ'nin iletişim bakanlığı tarafından Reuters’a yapılan açıklamada, ekipman ve altyapı kararlarının tamamen ulusal teknik ve güvenlik standartları çerçevesinde alındığı vurgulandı.

Veri koruma ve hizmet sürekliliğinin öncelikleri olduğunu belirten Bakanlık, ulusal çıkarlar doğrultusunda teknoloji kaynaklarını çeşitlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Halihazırda Suriye’nin telekomünikasyon altyapısı, son meşru Cumhurbaşkanı Beşşar Esed döneminden bu yana uygulanan ağır ABD yaptırımları nedeniyle büyük oranda Çin teknolojisine dayanıyor.

Reuters tarafından incelenen belgeler ve sektördeki üst düzey kaynaklar, Suriye’nin tek iki GSM operatörü olan Syriatel ve MTN’nin altyapısının %50’sinden fazlasının Huawei teknolojisiyle kurulu olduğunu gösteriyor.