Gazze'de İsrail güçlerinin düzenlediği saldırılar sonucunda gece saatlerinde 5 Filistinli yaşamını yitirdi.
YDH - İsrail ordusunun gece saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki çeşitli bölgelere düzenlediği hava saldırıları sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.
Saldırıların, Han Yunus'taki bir polis noktası ile Bureij mülteci kampının kuzeybatısındaki Ebu Huceyr istasyonu çevresini hedef aldığı belirtildi. Olaylar, bölgede yürürlükte olan ateşkes anlaşmasının ihlalleriyle ilgili endişelerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.
Gazze Sivil Savunma Sözcüsü Mahmut Basel, gece yarısı gerçekleştirilen İsrail hava saldırılarında hayatını kaybeden 5 kişinin 3'ünün Han Yunus'un güneybatısındaki mezbahane bölgesinde, 2'sinin ise Bureyc kampının kuzeyinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Basel, Bureyc kampındaki saldırıda yaralananların durumunun ağır olduğunu ifade etti.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail uçaklarının Bureyc kampı girişindeki Selahaddin Caddesi üzerinde bulunan bir polis kontrol noktasını hedef aldığı kaydedildi.
Saldırı sonucu bir polis memuru hayatını kaybederken, diğerleri yaralandı. Hayatını kaybedenlerin isimleri Halid el-Zayan, Hasan Hamid ve Ali Basim Ebu Şamala olarak açıklandı. Yaralılar, Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'ne kaldırıldı.
Perşembe günü yaşanan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetti
Bölgedeki çatışmalar perşembe günü de devam etti. İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 4 kişi yaşamını yitirdi.
Şehab ajansına konuşan tıbbi kaynaklar, Han Yunus'un doğusundaki Kayzan Raşvan bölgesinde insansız hava aracıyla hedef alınan 45 yaşındaki Hasan Abdurrahman Hasan el-Laham'ın hayatını kaybettiğini aktardı.
Aynı gün, Han Yunus'un batısındaki Mevasi bölgesinde İsrail ateşi sonucu Ahmet Yahya Ahmet Rasras yaralandı ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
Han Yunus'un batısındaki Rabavat el-Garbiye bölgesinde ise kimliği belirlenemeyen bir kadının naaşına ulaşıldı.
Öte yandan, Gazze şehrinin doğusundaki Tuffah mahallesinde bir parka düzenlenen İHA saldırısında Muhammed Faris İbrahim Ebu Cebel ve Ali Fadl Ali el-Berdini hayatını kaybederken, 4 sivil yaralandı.
İsrail ordusundan "Sarı Hat" açıklaması
İsrail ordusu, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyinde "Sarı Hat"ı geçtiği gerekçesiyle bir Filistinliyi katlettiğini duyurdu.
Açıklamada, bölgede görevli Golani Tugayı'na bağlı birliklerin, "Sarı Hat"ı geçerek kendilerine yaklaşan bir kişiyi tespit ettiği ve tehdidi bertaraf etmek amacıyla müdahalede bulunduğu öne sürüldü.
Ateşkes anlaşması uyarınca geçici olarak oluşturulan "Sarı Hat", Gazze Şeridi'nin doğusunda İsrail güçlerinin bulunduğu yaklaşık yüzde 53'lük alan ile Filistinlilerin hareketine izin verilen batı bölgelerini birbirinden ayıran bir sınır niteliği taşıyor.
10 Ekim 2025 tarihinden bu yana yürürlükte olan ateşkes anlaşmasına rağmen bölgede yaşanan ihlaller sonucu şu ana kadar 618 kişi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin büyük bir bölümünün "Sarı Hat"ı geçme iddiasıyla hedef alındığı bildiriliyor.