ABD, Irak’taki, 48, bin, özel, güvenlikçi, sayısın" /> ABD, Irak’taki, 48, bin, özel, güvenlikçi, sayısın" /> ABD Irak’taki 48 bin özel güvenlikçi sayısın" /> ABD Irak’taki 48 bin özel güvenlikçi sayısın" /> ABD Irak’taki 48 bin özel güvenlikçi sayısın" /> ABD Irak’taki 48 bin özel güvenlikçi sayısın"> ABD, Irak’taki, 48, bin, özel, güvenlikçi, sayısın">

ABD Irak’taki 48 bin özel güvenlikçi sayısın

ABD Irak’taki 48 bin özel güvenlikçi sayısın"> img
ABD Irak’taki 48 bin özel güvenlikçi sayısın YDH

YDH-Amerika’nın Irak’ta halen 48 bin civarında olan özel güvenlik elamanı sayısını 80 bine çıkarmayı planladığı bildiriliyor.




YDH-Amerika’nın Irak’ta halen 48 bin civarında olan özel güvenlik elamanı sayısını 80 bine çıkarmayı planladığı bildiriliyor.

 

Associeted press haber ajansı, ABD’deki özel güvenlik şirketlerinin Washington yönetimiyle yaptığı bir anlaşmayla Irak’taki 48 bin olan elaman sayını 80 bine çıkarmayı planladığını bildirdi.

 

Irak’ta ABD güçleriyle ortak operasyonlara çıktıkları belirtilen söz konusu özel güvenlik güçlerinin silah ve teçhizat açısından çok daha donanımlı olduğunu belirten Associeted press, bunların Iraklı askerlere ve sivillere rastgele ateş açtıklarını; ama hiçbir şekilde uyarılmadıklarını ve cezalandırılmadıklarını belirtti.

 

Otomatik silahlara, zırhlı araçlara ve helikopterlere sahip oldukları belirtilen özel güvenlik güçlerinin sadece kendi üstlerine karşı sorumlu oldukları ve onlardan henüz hiçbirinin ABD mahkemelrinde yargılanmadıkları ifade ediliyor.

 

Söz konusu özel güvenlik görevlilerinin bu keyfi konumunu, ABD’nin Irak’ta Jay Garner ve Paul Bremer dönemindeki Irak yönetimi sırasında elde ettiği belirtilirken bunların işlediği suçların ne Irak yargısı tarafından ne de ABD yargısı tarafından dava konusu edilemediği bildirilerek Irak’ın işgal edilmesinden bugüne kadar 60 ABD askerinin Iraklılara karşı işledikleri suçlardan dolayı ABD’de mahkeme edildikleri; ancak özel güvenlik şirketi elamanlarından tek bir kişinin bile yargı önüne çıkarılmadığı ifade ediliyor.

 

ABD Sayıştay’ı özel güvenlik şirketlerinin bu durumunun ABD halkını kızdırdığını belirtirken bu güvenlik şirketlerinin hükümetle 4 milyar dolarlık anlaşma imzaladığını ama ABD hükümetinin bunların Irak’ta ne kadar gücünün bulunduğunu ve hangi bölgelerde operasyon yaptıklarını bilmediğini ifade etti.

 

Özel güvenlik şirketlerinin David Petraeus gibi üst düzey yetkililerin korunması, Irak’a gelen yabancı yetkililerin korunması ve bazı kritik yerlerin korunması gibi rutin görevlerin dışında da kullanıldığı belirtilerek 2004 yılındaki kanlı Felluce operasyonunda görev yapan Blackwater adlı güvenlik şirketinin Irak’ta 8 bin personelinin bulunduğu bildiriliyor.

 

Irak’taki birçok sivil katliamına ve iç savaşı tahrik eden eylemlerine tanık olunan söz konusu özel güvenlik şirketlerinin sahip oldukları bu keyfi konum sebebiyle özellikle İsrail istihbarat servisi tarafından kullanıldığı da belirtiliyor.