Türkiye ile İran, ortak sınır ötesi operasyon için hazır

img
Türkiye ile İran, ortak sınır ötesi operasyon için hazır YDH

YDH-Türkiye ile İran’ın Kuzey Irak’a ortak bir sınır ötesi operasyon düzenlemek için hazırlık yaptığı belirtildi.




YDH-Türkiye ile İran’ın Kuzey Irak’a ortak bir sınır ötesi operasyon düzenlemek için hazırlık yaptığı belirtildi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği Basın ve Enformasyon Merkezi’nin haberine göre, İran silahlı kuvvetlerinin Kuzey Irak’taki Hac Umran, Kandil, Hakurk ve Sidekan sınır köylerine “hava destekli sınır ötesi operasyonun an meselesi olduğu” şeklinde bildiri dağıtmasının ardından Türkiye de bölgeye tank, top, panzer, vb. zırhlı askeri araçlar yerleştirdi.

Haberini sınır bölgesindeki üst düzey Kürt askeri yetkilisine dayandıran KYB Enformasyon Merkezi, İran ile Türkiye’nin, PKK ve PJAK militanlarına yönelik büyük bir askeri operasyon başlatmasının an meselesi olduğunu ifade etti.

 

İran ordusunun Hac Umran, Sidekan, Hakurk ve Kandil bölgesi yakınlarına uzun menzili top, tank, panzer gibi ağır silahlar yerleştirdiğini belirtilirken, İran’ın havadan attığı bildiriler sonucu bölgedeki halkın büyük bölümünün de göç etmeye başladığı ifade ediliyor.

Bölgeyi terk eden sivillerin de, Türkiye ile İran’ın Kandil, Hac Umran ile Hakurk bölgelerindeki PKK ve PJAK militanlarına yönelik ortak operasyon düzenlemek üzere hazırlıklarını tamamladığını belirten KYB Enformasyon Merkezi, haberinde “Köylüler Türkiye ile İran’ın Kandil, Haci Umran ve Xakuké bölgelerinde operasyon düzenlemesi durumunda hazırlıkların; Haci İbrahim kalesi, Badinawi, Berdunaz, Mérge Dıréjan, Seré Paye, Mérge Sér, Keşan, Xınére, Lolan, Mérge Mir, Birme, Sor dağı, Sawre boğazı, Kani Xaski, Perkora, Bedre Sıpyan, Nazdari Dax, Dolegaméş, yukarı ve aşağı Elmuşi ve Sipindaran gibi alanlara planladığını ifade ettiler. Yöre sakinleri, İran ile Türkiye’nin yerleştiği alanların çevresini mayınladığını da aktardı.” İfadelerine yer verdi.

KYB Basın ve Enformasyon Merkezi, İran’ın Kuzey Irak’a havadan attığı bildirinin metnine de yer verdi. İran’ın Kuzey Irak’a attığı bildiride şu ifadelere yer veriliyor:

 Image

“Yüce Allah’ın adıyla

Şerefli ve Kahraman Irak Kürdistan Halkı;

İran İslam Cumhuriyeti, katil Saddam döneminde dahi her zaman Irak Kürdistan halkının kardeşi ve ülkemiz de sizlerin sığınak mevzisi olmuştur. Şimdi de, başta Amerika olmak üzere birçok büyük dünya devleti, Kandil ve Xınére bölgelerine ajan ve işbirlikçi göndererek sınırlar üzerinde güvenlik ve asayişi ayaklar altına almak istiyor.   

Sadece sınırın diğer tarafından değil, zira sınırın bu tarafında da bölge halkına zor ve zülüm uygulamıyorlar. Amerikan'ın istemi üzerine plan ve çeteciliği geliştiriyorlar. İran İslam Cumhuriyeti de bu planlara karşı güvenlik ve istikrarın sağlanması için bunların bulunduğu bölgeleri bombalamaktadır.

Sınırlar üzerinde güvenlik ve istikrarın sağlanması için sizlerden yardım talep ediyoruz. Sınırdaki halka, Bunlara karşı havan ve karadan operasyon başlatmamız an meselesi olduğunu bildiriyoruz. Can güvenliğiniz için bölgeyi bir an önce boşaltmanızı istiyoruz."