ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nda görev değişimi

img
ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nda görev değişimi YDH

ABD Başkanı Donald Trump, İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) koltuğuna Senatör Markwayne Mullin'i getirme kararı aldı.




YDH - ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kristi Noem'in yerine İç Güvenlik Bakanlığına (DHS) Senatör Markwayne Mullin'i getirme kararı, içerikte olmasa bile yönetim tarzında bir değişikliğe gidildiğini gösteriyor.

Noem, son aylarda DHS üzerindeki denetimi nedeniyle siyasi yelpazenin her iki kanadından da artan eleştirilerin hedefindeydi; ancak kendisine yönelik tepkiler son günlerde zirveye ulaştı.

Muhafazakar kimliğiyle tanınan Mullin, Trump'ın göçmenlik uygulamalarına yönelik politikalarını devam ettirmeye hazırlanıyor; ancak bunu selefinin yaşadığı tartışmalardan uzak bir şekilde yürütmeyi hedefliyor.

Aday gösterilmesine biraz şaşırdığını belirten Mullin, gazetecilere verdiği demeçte, hem Cumhuriyetçilerden hem de Demokratlardan oy almaya çalışacağını ifade etti.

Mullin, Demokratların endişelerini dinlemek amacıyla Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer ile bir araya gelmek istediğini belirtti. DHS'de yapılması planlanan değişikliklerin uygulanabilirliğini değerlendireceğini söyleyen Mullin, "Eğer gerçek endişeleri varsa, onları dinleyeceğim ve değişiklik yapmanın pratik olup olmadığına bakacağım" diye konuştu.

Noem'in görev süresini sonlandıran reklam tartışması

Noem, Senato ve Temsilciler Meclisi Yargı Komisyonları önünde art arda verdiği ifadeler sırasında milletvekillerinden yoğun eleştiri almıştı.

Bardağı taşıran son damla ise, başkanın, İç Güvenlik Bakanının geçen yıl başlattığı 220 milyon dolarlık reklam kampanyası nedeniyle Noem ile kamuoyu önünde ters düşmesi oldu. Senatör John Kennedy, bu hafta yapılan Senato oturumunda Noem'i, "daha çok isim bilinirliğiniz için etkili" olduğunu belirttiği söz konusu kampanya hakkında sıkıştırmıştı.

Geçen şubat ayında yayınlanan kampanya, Noem'in Mount Rushmore'da at sırtında göçmenlere eve dönmeleri veya sınır dışı edilmeleri konusunda çağrı yaptığı görüntüleri içeriyordu.

ProPublica'nın daha önce aktardığına göre, Noem ve eski sözcüsüyle bağlantılı bir firma, normal rekabetçi ihale sürecini baypas ederek söz konusu reklam kampanyasının sözleşmesini almıştı.

Kennedy, reklamların Trump'ın ajandasından ziyade Noem'i öne çıkarmak için tasarlandığını ve başkanı "son derece zor bir duruma" soktuğunu savundu.

Noem, Trump'ın kampanyaya onay verdiğini iddia etse de, başkan perşembe günü Reuters'a verdiği demeçte, "konu hakkında hiçbir bilgisi olmadığını" söyledi. NBC News'den Garrett Haake'ye konuşan Trump, "Bundan heyecan duymadım. Başkan olmak için bundan daha az para harcadım. Haberim yoktu" ifadelerini kullandı.

Trump, Mullin'den övgüyle bahsederek NBC'ye bunun "zor bir seçim olmadığını" söyledi ve Noem'i "iyi bir insan" ve "iyi iş çıkarmış biri" olarak nitelendirdi. Noem, Batı Yarımküre güvenliğine odaklanacak yeni özel temsilci olarak görevlendirildi.

Noem, DHS'nin yetki alanına giren göçmenlik uygulamalarının yönetimi konusunda anketlerin Amerikalıların Trump yönetimine giderek daha fazla karşı olduğunu göstermesiyle, bakanlığını yönetirken aylardır süren bir çatışma ile karşı karşıyaydı.

Görev süresinin en yoğun tepkisini, ocak ayında Minneapolis'te Renee Good ve Alex Pretti adlı iki Amerikalının göçmenlik bürosu memurları tarafından öldürülmesinin ardından yaşadı.

Bakan, her iki çatışmanın ardından da kişileri hızlı bir şekilde federal kolluk kuvvetlerine karşı yerel terör eylemi gerçekleştirmeye çalışmakla suçladı.