DMO: Riyad’daki saldırı İsrail’in ‘sahte bayrak’ operasyonu

img
DMO: Riyad’daki saldırı İsrail’in ‘sahte bayrak’ operasyonu YDH

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Riyad’daki ABD Büyükelçiliği’ne yönelik saldırı iddialarını reddederek bunun İsrail tarafından düzenlenen bir “sahte bayrak operasyonu” olduğunu belirtti.




YDH- İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), Suudi Arabistan’ın Riyad kentindeki ABD Büyükelçiliği’ne yönelik bir saldırıdan sorumlu olduğu yönündeki iddiaları reddederek, bunun İsrail tarafından gerçekleştirilen bir “sahte bayrak operasyonu” olduğunu vurguladı.

DMO’nun Halkla İlişkiler Birimi, “Gerçek Vaat 4 Operasyonu”nun 54 numaralı bildirisinde, The Wall Street Journal tarafından aktarılan saldırıyı kınadı ve İsrail’in bölgesel stratejilerine atıfla, “bu eylemin kesinlikle Siyonistler tarafından gerçekleştirildiğini” ifade etti.

DMO, İran Silahlı Kuvvetleri’nin hedef listesinin açıkça belirlendiğini ve İran’ın komşu ülkelere gerilimin daha da tırmanmasını önlemek amacıyla gerekli uyarıları önceden ilettiğini belirtti. Ayrıca DMO, Ortadoğu ülkelerini, bölgeyi istikrarsızlaştırmayı hedefleyen “ABD–Siyonist akımın” provokasyonlarına karşı dikkatli olmaya çağırdı.

İran’ın, operasyonlarının bölgede ve işgal altındaki Filistin topraklarında ABD-İsrail askeri varlıklarını ve bunlara bağlı altyapıyı hedef aldığını defalarca vurguladığı ve bölgesel uyumu bozmayı amaçlayan saldırıları hızla “sahte bayrak” olarak nitelendirdiği aktarıldı.

Ayrıca İran’ın, sivillere ait altyapıya yönelik saldırılara karşılık vermek üzere belirlenmiş hedef listeleri bulunduğu ve bu kapsamda bölgedeki ABD varlıklarının da yer aldığı ifade edildi; buna karşın Riyad’daki ABD Büyükelçiliği’nin bu hedefler arasında olmadığı kaydedildi.

DMO’nun daha önce Kuveyt’teki su arıtma tesislerine yönelik saldırıyı kınadığı ve İsrail’i “fitne çıkarmayı amaçlayan bu saldırının arkasında olmakla” suçladığı belirtildi. Pazartesi günü Kuveyt’te bir elektrik ve arıtma tesisine yönelik saldırıda bir Hintli işçinin hayatını kaybettiği ve ciddi maddi hasar oluştuğu ifade edildi.

Kuveytli yetkililerin saldırıdan İran’ı sorumlu tuttuğu, ancak Tahran’ın bu iddiaları kesin bir dille reddederek İsrail’i suçladığı aktarıldı.

İran’ın Hatemü’l-Enbiya Merkez Karargâhı sözcüsünün ise olayı “düşmanın ahlaksızlığının ve kötülüğünün kanıtı” olarak nitelendirdiği ve bunun bölgesel gerilimi artırmaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası olduğunu ifade ettiği kaydedildi.

Benzer şekilde, Suudi Aramco’nun Ras Tanura rafinerisinde Mart ayı başında çıkan yangının ardından İranlı bir askeri kaynağın, saldırının “İsrail tarafından gerçekleştirilen bir sahte bayrak operasyonu” olduğunu ifade ettiği belirtildi.

Ayrıca, “Aramco tesislerinin bugüne kadar İran saldırılarının hedefleri arasında yer almadığı” vurgulandı.