İran’dan net mesaj: 10 şart kabul edilmezse imza yok
İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Nikzad, müzakerelerde İran’ın sunduğu 10 şartın kabul edilmemesi halinde Devrim Rehberi’nin imzaya izin vermeyeceğini belirtti.
YDH- İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Nikzad, devlet televizyonunda katıldığı programda müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
“10 şart kabul edilmezse imza yok”
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf’ın Yardımcısı Ali Nikzad, ABD’nin 15 maddelik teklifine karşılık İran’ın sunduğu 10 maddelik teklifin “müzakerelerin temeli” olacağını ifade etti.
Nikzad, “10 şart kabul edilmezse, Devrim Rehberi (Ayetullah Mücteba Hamenei) imzaya izin vermeyecek. Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreterliği, Devrim Rehberi’nden bu 10 şart için izin almıştır.” dedi.
Nikzad, İran’ın nükleer silah üretmeme taahhüdünü kabul ettiğini belirterek, “Belirlenen şartlar arasında her türlü saldırganlığın tamamen sona ermesi, ABD güçlerinin bölgeden çekilmesi, İran ile Hürmüz Boğazı’ndan geçiş, birincil ve ikincil yaptırımların kaldırılması ve İran’ın kayıplarının tazmin edilmesi yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.
Hürmüz Boğazı ve yaptırım şartları
İran Meclis Başkan Yardımcısı, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Nikzad, Boğaz’dan geçişlerin savaş öncesi duruma dönmeyeceğini belirterek, gemilerde taşınan petrolden “varil başına ücret” alınmasının planlandığını söyledi.
“Ülkeyi daha iyi hale getireceğiz”
Nikzad, Meclis’in savaş sonrası koşulları dikkate aldığını ifade ederek, “Meclis Başkanı’nın da görüşüyle bütçede reformlar yapılacak ve Allah’ın lütfuyla ülkeyi eskisinden daha iyi hale getireceğiz.” dedi.
İlgili Haberler
İran'dan Grossi'ye uranyum yanıtı
04 Kasım 2026 23:33
Tümgeneral Rızai: İran'ı karşısına alan bedelini hem savaş meydanında …
04 Kasım 2026 21:02
Devrim Lideri'nin danışmanı: ABD ara seçimlerinin gerçek kazananı İran
04 Kasım 2026 20:09
İran’dan Trump’a ara seçim mesajı: 'Bu uyarıyı görmezden gelmeyin'
04 Kasım 2026 20:04
