Asya ülkelerinden ABD'ye Rus petrolü baskısı

img
Asya ülkelerinden ABD'ye Rus petrolü baskısı YDH

Trump yönetiminin, İran ile yaşanan savaşın enerji fiyatlarını artırmasını önlemek amacıyla Rus petrolüne yönelik yaptırım muafiyetlerini bugün uzatabileceği bildirildi.




YDH - ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Rus petrolüne yönelik uygulanan geçici yaptırım muafiyetlerini uzatma kararını bugün, yani 10 Nisan tarihinde açıklayabileceği bildirildi.

Reuters haber ajansının konuya vakıf kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre, söz konusu adımın hazırlıkları sürüyor.

Ajansa konuşan kaynaklar, ABD'nin bu kararla İran ile devam eden savaşın küresel enerji fiyatları üzerinde yaratabileceği yukarı yönlü baskıyı engellemeyi hedeflediğini belirtti.

Reuters tarafından paylaşılan bilgilere göre, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent Perşembe günü Trump ile bir araya gelerek muafiyetlerin süresinin uzatılması konusunda mutabık kaldı.

Bloomberg'in aktardığı bilgilere göre Hindistan, Filipinler ve diğer bazı Asya ülkeleri, tankerlere halihazırda yüklenmiş olan Rus petrolünün satın alınabilmesi için lisans süresinin uzatılması talebiyle ABD Hazine Bakanlığı üzerinde baskı kuruyor.

ABD yönetimi, 13 Mart tarihinde aldığı bir kararla 12 Mart'a kadar gemilere yüklenen Rus petrol ürünlerinin satışını geçici olarak yaptırım kapsamı dışında tutmuştu.

Verilen bu özel lisansın geçerlilik süresinin 11 Nisan'da dolacağı kaydedildi. Dönemin kararı, Orta Doğu'daki kriz süreciyle bağlantılı olarak kabul edilen 134 sayılı lisansın daha ayrıntılı bir biçimi olan 134A genel lisansı kapsamında hayata geçirilmişti.

Bloomberg tarafından yapılan hesaplamalara göre Rusya, 5 Nisan tarihine kadar olan dönemde haftalık bazda 2,02 milyar dolar değerinde petrol ihracatı gerçekleştirdi.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'in paylaştığı verilere göre Rusya, yaptırımların esnetilmesi sayesinde petrol satışlarından bütçesine yaklaşık 2 milyar dolarlık ek gelir sağladı.

Bessent, ABD makamlarının aldığı bu kararın gerekçesini açıklarken, Washington'un karşı karşıya kaldığı zorlu bir tercihe işaret etti.

Bessent, ABD'nin önünde ya Rusya'nın daha fazla kâr etmesine göz yumma ya da petrolün varil fiyatının 150 dolara ulaşmasına izin verme seçenekleri olduğunu belirtti.

Bakan, fiyatların 150 dolara çıkması durumunda oluşacak gelirin yüzde 70'inin yine Rusya'nın eline geçeceğini vurguladı.

Semafor tarafından yayımlanan haberde, muafiyetlerin uzatılmasının geçici bir önlem niteliği taşıdığı ifade edildi.

Kararın, ABD'de ortalama galon fiyatı (3,785 litre) 4 dolara ulaşan ve 2022'den bu yana en yüksek seviyesine çıkan benzin fiyatlarını dizginlemeyi amaçladığı kaydedildi.

Askeri operasyonun başlangıcından bu yana ABD'deki benzin fiyatlarının yüzde 35 oranında artış gösterdiği bildirildi. Bu süreçte akaryakıtın galon fiyatının 1 dolardan fazla yükseldiği belirtildi.

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırganlık eylemi zemininde dünya genelinde petrol ürünleri fiyatlarının sert bir yükseliş kaydettiği aktarıldı.

Fiyatlardaki bu artışın piyasalarda arz sıkıntısına yol açması üzerine, piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Uluslararası Enerji Ajansı üyelerinin stratejik rezervlerden tarihin en büyük petrol salınımını gerçekleştirme konusunda anlaştıkları bildirildi.



Makaleler

Güncel