• 10/05/07 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-İran İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu İmam Humeyni tarafından ilan edilen Kudüs Günü tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlandı.




    YDH-İran İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu İmam Humeyni tarafından ilan edilen Kudüs Günü tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlandı.

     

    Kudüs günü İran’ın tüm kentlerinde geniş çaplı yürüyüşler şeklinde kutlanırken başkent Tahran’daki yürüyüşe başta Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad olmak üzere üst düzey devlet yetkilileri de katıldı.

     

    Ülke çapında milyonlarca kişinin katıldığı gösterilerde İsrail ve ABD karşıtı sloganlar atıldı ve Filistin halkıyla dayanışmanın gerekliliği vurgulandı.

     

    Tahran’da kılınan cuma namazı öncesinde bir konuşma yapan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail’in Filistin’deki işgalinin artık olmuş bitmiş bir mesele olarak sunulduğunu belirterek bu meselenin bitmiş ve geçmişte kalmış bir mesele olmadığını, başta mülteci sorunu olmak üzere işgalle yaşanan tüm acıların sürmekte olduğunu ifade etti.

     

    Filistin sorununun Filistin halkının referandumuyla çözümlenmesi gerektiğini belirten Ahmedinejad, İran’ın Filistin bütünüyle özgürlüğüne kavuşuncaya kadar Filistin halkını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

     

    İslami Cihat’ın öncülüğünde Gazze’deki Cibaliya mülteci kampında düzenlenen gösterilerde de işgal karşısında direnişin sürdürüleceği vurgulandı.

     

    Beyt Laiya kentindeki Kassam Camiinde kılınan cuma namazı sonrasında yürüyüşe geçen göstericiler, Cibaliya meydanında toplandılar. İslami Cihat liderlerinden Hızır Habib yaptığı konuşmada Kudüs ve tüm Filistin kurtarılıncaya kadar direnişin sürdürüleceğini belirtti.

     

    Filistin’deki iç ihtilafların sona erdirilmesi gerektiğini belirten Habib, İsrail’in meşruiyeti için başvurulan desiselerin sonuç vermeyeceğini ve tüm Filistinlilerin “Kudüs bize aittir” diye haykırdığını söyledi.

     

    Filistin, İslami Cihat ve Hizbullah bayrakları taşıyan göstericilerin İsrail karşıtı sloganlar attığı gösteride ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.

     

    Dünya Kudüs Günü, bazı Avrupa ülkeleriyle Lübnan, Suriye, Irak, Afganistan ve Türkiye’de de düzenlenen protesto gösterileriyle anıldı.