Son Dakika
İnşa

İranlı yetkili: ABD, İsrail’in 7. eyaleti oldu

16 Nisan 2026 Bu sayfayı yazdır

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif, ABD’nin İsrail’e “yapısal bağımlılık” içinde olduğunu savunarak Washington’un “İsrail’in 7. eyaleti haline geldiğini” söyledi.

İranlı yetkili: ABD, İsrail’in 7. eyaleti oldu
İranlı yetkili: ABD, İsrail’in 7. eyaleti oldu YDH
Yazı boyutu
100%
1 dk okuma

YDH- İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif, bugün hükümet üyeleriyle yaptığı görüşmede, ABD’nin “İsrail’in yedinci eyaleti” haline geldiğini söyledi.

Arif, bu ifadeyi Washington’ın Tel Aviv’e olan “bağımlılık düzeyini” vurgulamak için kullandı.

Arif, İran hükümetinin yalnızca savunma planlarına odaklanmadığını, aynı zamanda “inşa ve kalkınma programlarına da sahip olduğunu” ifade etti.

“İlk kez bir devlet başka bir lidere günlük brifing veriyor”

Arif, daha önce yaptığı bir açıklamada ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun “günlük brifing aldığını” söylediğini hatırlattı.

Haber içi

Arif, “Vance, İslamabad’dan dönüşünde müzakerelerin ayrıntılarını kendisine her gün olduğu gibi iletti” ifadelerini kullandı.

Bunun “tarihte ilk kez bir devletin üst düzey yetkilisinin başka bir rejim liderine günlük brifing verdiği durum” olduğunu belirten Arif, bunun İran’la sınırlı olmadığını, “yapısal bir aşağılanmayı” gösterdiğini söyledi.

Arif ayrıca, ABD halkının “Beyaz Saray’ın fiilen başka bir sistemin rapor ofisine dönüştüğünün farkında olup olmadığını” sorguladı.

 

İlgili Haberler