İsrail Hava Kuvvetleri’nde ‘İran casusluğu’ soruşturması

img
İsrail Hava Kuvvetleri’nde ‘İran casusluğu’ soruşturması YDH

İsrail Hava Kuvvetleri’nde, İran bağlantılı casusluk şüphesiyle bazı askerlerin gözaltına alındığı ve olayın “daha geniş bir ağa” uzanabileceği bildirildi.




YDH- İbranice yayın yapan i24NEWS kanalı, İsrail Hava Kuvvetleri içinde “ciddi” olarak nitelendirilen bir güvenlik soruşturmasını gündeme getirdi.

Habere göre, Şin Bet ve polis, İran İslam Cumhuriyeti bağlantılı casusluk şüphesiyle askerleri soruşturuyor.

İki asker gözaltında, soruşturma genişliyor

Kanala göre, yaklaşık bir ay önce zorunlu askerlik yapan iki asker, görev süreleri boyunca casusluk yaptıkları şüphesiyle gözaltına alındı.

Değerlendirmelere göre, olayın bireysel bir vakadan ziyade “daha geniş bir ağla bağlantılı” olabileceğine işaret ediyor.

Soruşturma kapsamında, hava savunma sistemi dahil hassas birimlerden bazı askerlerin de gözaltına alındığı ve dosyalarının, işlemlerin sürdürülmesi için askerî polise devredildiği belirtildi.

İran istihbaratı bağlantısı

Elde edilen bilgilere göre, İran istihbaratına bağlı görevliler şüphelileri devşirdi. Askerler de görevlerinden yararlanarak askerî sistemler, konumlar ve üst düzey kişilerle ilgili bilgileri aktardı.

Önümüzdeki hafta sonuna kadar şüpheliler hakkında, nadiren yöneltilen “savaş sırasında düşmana yardım” suçlamasını da içerebilecek bir iddianame hazırlanmasının beklendiği bildirildi.

Hava Kuvvetleri’nden “sert önlemler” uyarısı

İsrail Hava Kuvvetleri’nden üst düzey bir yetkili, bunun tekil bir olay olmadığını, hava kuvvetleri içinde bir dizi casusluk vakasından söz edildiğini belirterek, “sert önlemler alınacağını” ifade etti.