Avrupa yargısı, Lufthansa'ya sağlanan devlet yardımını hukuksuz buldu

img
Avrupa yargısı, Lufthansa'ya sağlanan devlet yardımını hukuksuz buldu YDH

Avrupa Birliği’nin en üst yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı, Alman havayolu şirketi Lufthansa’ya pandemi döneminde verilen 6 milyar euroluk devlet yardımı paketinin hukuksuz olduğuna hükmetti.




YDH - Avrupa Adalet Divanı, bugün açıkladığı kararla, Almanya'nın havayolu devi Lufthansa'nın 2020 yılında aldığı 6 milyar euro tutarındaki devlet yardımı paketinin hukuksuz olduğuna dair 2023 tarihli yargı hükmünü onadı.

Söz konusu karar, daha önce Avrupa Genel Mahkemesi tarafından verilmiş olan iptal hükmüne karşı Lufthansa yönetiminin bir üst mercide yaptığı temyiz başvurusunun reddi anlamını taşıyor.

Yargı sürecine konu olan hadiseler, Kovid-19 pandemisinin küresel ölçekte havacılık faaliyetlerini durdurma noktasına getirdiği ve Lufthansa'nın fiili uçuş yasakları nedeniyle ağır mali kayıplar yaşayarak iflasın eşiğine geldiği 2020 yılına dayanıyor.

Bu dönemde Federal Almanya Hükümeti, havayolu şirketini finansal çöküşten kurtarmak amacıyla 6 milyar euroluk bir destek paketi tahsis etmiş ve bu mekanizma Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştı.

Buna karşın, İrlanda merkezli düşük maliyetli havayolu şirketi RyanAir, 2021 yılında Avrupa Genel Mahkemesi nezdinde hukuki girişimde bulunarak yardıma itiraz etti.

RyanAir, sağlanan desteğin pazar içindeki adil rekabet koşullarını zedeleyen yasa dışı bir sübvansiyon niteliği taşıdığını vurguladı.

Salgın kısıtlamalarının kaldırıldığı ve hava trafiğinin normale döndüğü 2022 yılında, Lufthansa aldığı tüm mali yardımı devlete iade etmişti.

Ancak ödemelerin tamamlanmış olmasına rağmen, yargı mercileri söz konusu yardımın hukuki meşruiyetine dair incelemelerini sürdürdü.

Avrupa Adalet Divanı'nın bugün kesinleşen temyiz kararı sonrası bir açıklama yapan Lufthansa yönetimi, mahkemenin hükmünü "not ettiklerini" ve kararı dikkate aldıklarını ifade etti.



Makaleler

Güncel