Filistinli öğrenciler, yapay zeka ve nesnelerin interneti tabanlı "Akıllı Turist Rehberi" projesiyle 681 takımın yarıştığı uluslararası Geleceğin Bilimi Yarışması'nda profesyonel kategoride Arap dünyası birincisi oldu.
YDH- Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Hamdan Bin Raşid Merkezi tarafından düzenlenen Geleceğin Bilimi Yarışması'nın beşinci sezonunda büyük bir başarıya imza attı.
Kalkiya Eğitim Merkezi bünyesindeki Abu Ali Iyad Kız Okulu öğrencileri Rehaf Said Daud ve Dalia Bilal Salameh, eğitimci Meryem Şemseddin Selame gözetiminde hazırladıkları "Akıllı Turist Rehberi (Masar)" adlı projeyle profesyonel kategoride "Yarışma Şampiyonu" seçilerek birincilik elde etti.
Çeşitli Arap ülkelerinden toplam 681 takımın katıldığı yarışmada Filistinli öğrenciler, geliştirdikleri teknolojik çözümle zirveye yerleşti.
Zorlu koşullara rağmen akademik mükemmellik
Bakanlık, kazanılan bu niteliksel başarının Filistinli öğrencilerin yaratıcılık ve mükemmellik düzeyini net bir şekilde ortaya koyduğunu vurguladı.
Okulları, üniversiteleri, öğrencileri ve akademik personeli doğrudan hedef alan sürekli işgal saldırılarına ve ağır hayat şartlarına rağmen, Filistinli gençlerin Arap ve uluslararası platformlarda rekabet edebilme yeteneklerini korudukları ifade edildi.
Bu birincilik, eğitim kurumlarına yönelik baskıların Filistin’in bilimsel üretim kapasitesini engelleyemediğinin bir kanıtı olarak değerlendiriliyor.
Yapay zeka ve nesnelerin interneti entegrasyonu
Yarışmada birincilik getiren proje, modern teknolojinin kullanımı açısından ileri bir model teşkil ediyor.
Yapay zeka ve Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojilerine dayanan sistem; bilgisayarlı görü, ses etkileşimi ve hareket kontrol sistemlerini bünyesinde barındırıyor.
Proje, miras ve kültür alanlarında akıllı bir turist deneyimi sunmak amacıyla mobil bir robot ile etkileşimli bir dijital platformu birleştiren entegre bir yapıdan oluşuyor.
Ayrıca sistem, ziyaretçilerin deneyimini zenginleştirmek için çok dilli etkileşimli içerik desteği sağlıyor.
Final turunda büyük rekabet
Filistin, Geleceğin Bilimi Yarışması’na toplam 42 farklı projeyle katılım sağladı.
Yarışma süreci sonunda Filistin ekibi, çeşitli Arap ülkelerinden gelen ve en iyi 30 projenin yer aldığı final turuna kalarak burada en yüksek puanı topladı.
Bakanlık, Yaratıcılık ve Mükemmellik Genel Müdürlüğü'nün yarışma sürecindeki takip ve desteklerini takdirle karşılarken, okul personelinin ve danışman öğretmenin öğrencileri yeniliğe yönlendirme çabalarını övgüyle karşıladığını belirtti.