ABD Adalet Bakanlığı, Fed Başkanı Powell hakkındaki soruşturmayı kapattı

img
ABD Adalet Bakanlığı, Fed Başkanı Powell hakkındaki soruşturmayı kapattı YDH

ABD Adalet Bakanlığı, Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve merkez bankasındaki tadilat çalışmalarına yönelik yürütülen ceza soruşturmasını sonlandırdığını duyurdu.




YDH - Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı (DOJ), Cuma günü yaptığı resmi açıklamada, Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve merkez bankasındaki yenileme çalışmalarını sevk ve idare ediş biçimine ilişkin yürütülen ceza soruşturmasının düşürüldüğünü bildirdi.

Columbia Bölgesi Başsavcısı Jeanine Pirro tarafından yapılan bu açıklama, Başkan Donald Trump tarafından Jerome Powell'ın yerine Fed Başkanı olarak aday gösterilen eski Fed yönetim kurulu üyesi Kevin Warsh'ın adaylık onay sürecinin önündeki engelleri kaldırmış görünüyor.

Başsavcı Pirro, Cuma günü sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Fed müfettiş genel müdürlüğünden, Powell ve bankadaki tadilat süreçleriyle ilgili bir inceleme başlatmasını talep ettiğini belirtti.

Pirro, bu doğrultuda Adalet Bakanlığı’nın Aralık ayında başlattığı ceza soruşturmasını kapatma kararı aldığını duyurdu.

Jeanine Pirro yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Müfettişlik Ofisi, Fed'i Amerikan vergi mükelleflerine karşı sorumlu tutma yetkisine sahiptir. Kısa süre içinde kapsamlı bir rapor bekliyorum ve sonucun, bu ofisin celpname çıkarmasına yol açan soruları kesin olarak çözmeye yardımcı olacağından eminim. Bu doğrultuda, Başmüfettiş bu soruşturmayı yürütürken, ofisime soruşturmamızı kapatma talimatı verdim. Ancak, gerçekler bunu gerektirirse, bir ceza soruşturmasını yeniden başlatmaktan çekinmeyeceğimi de belirtmek isterim."

Fed ve Jerome Powell hakkındaki soruşturmanın sonlandırılması, emekli olmaya hazırlanan Kuzey Carolina Cumhuriyetçi Senatörü Thom Tillis’in geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamaların ardından geldi.

Senatör Tillis, Adalet Bakanlığı soruşturması tamamlanana kadar Donald Trump'ın banka yönetimi için aday gösterdiği hiçbir ismi desteklemeyeceğini yinelemiş; söz konusu soruşturmayı ise temelsiz bir siyasi baskı kampanyası olarak nitelendirmişti.

Senato Bankacılık Komisyonu üyesi olan Tillis, komisyondaki 13-11'lik Cumhuriyetçi çoğunluk dengesi içerisinde, adayların genel kurulda oylanmak üzere komisyondan geçmesini engelleme gücüne sahip bulunuyor.

Tillis, bu hafta başında Bankacılık Komisyonu önünde gerçekleştirilen adaylık onay oturumunda Warsh'ı övgüyle karşılamış; Powell hakkındaki soruşturma biter bitmez kendisini destekleyeceğine dair söz vermişti.

Kararın ardından bir açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Kush Desai, Kevin Warsh’ın onay sürecine duydukları güveni dile getirdi. Desai açıklamasında şunları kaydetti:

"Amerikalı vergi mükellefleri, Federal Rezerv'in mali yönetimindeki hatalarla ilgili cevapları hak ediyor ve Genel Müfettişlik Ofisi'nin daha güçlü yetkileri, bu meselenin özüne inmek için en uygun konumda olmasını sağlıyor. Beyaz Saray, Senato'nun Kevin Warsh'ı Fed'in yeni başkanı olarak hızla onaylayacağına ve böylece Fed'in karar alma süreçlerinde yetkinliği ve güveni nihayet yeniden tesis edeceğine olan güvenini eskisi kadar koruyor."



Makaleler

Güncel