Lübnan Cumhurbaşkanı'dan insani yardım kuruluşlarına çağrı

img
Lübnan Cumhurbaşkanı'dan insani yardım kuruluşlarına çağrı YDH

Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Aun, İsrail'in ateşkes ilanına rağmen Güney Lübnan'da sürdürdüğü ihlalleri ve sivil yerleşimlere yönelik saldırıları kınadı.




YDH - Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Aun, İsrail'in ilan edilen ateşkese rağmen Lübnan'ın güneyinde sürdürdüğü askeri faaliyetleri ve Lübnanlı esirlerin durumuna ilişkin belirsizliği uluslararası toplumun gündemine taşıdı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu heyetini kabul eden Aun, İsrail'in uluslararası hukuka aykırı eylemlerine yönelik sert eleştirilerde bulundu.

El-Ahbar gazetesinin aktardığına göre Cumhurbaşkanı Aun, İsrail hapishanelerinde tutulan Lübnanlı esirlerin akıbetinin belirlenmesi konusunda Lübnan'a yardım edilmesi talebini yineledi.

İsrail'in, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin esirlerle iletişim kurmasına ve sağlık durumlarını kontrol etmesine henüz izin vermediğini belirten Aun; bu durumun hem aileleri hem de Lübnan devletini derin bir endişeye sevk ettiğini ifade etti.

İsrail üzerinde baskı kurulması gerektiğini vurgulayan Aun, sivillerin ve sağlık ekiplerinin hedef alınmasına son verilmesi çağrısında bulundu.

Ateşkes ilan edilmiş olmasına karşın Güney Lübnan'daki ihlallerin sürdüğünü kaydeden Aun; konutların, ibadethanelerin yıkıldığını ve arazilerin tahrip edildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, bu saldırılar neticesinde ölü ve yaralı sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Saldırıların insani yardım görevlilerini de hedef aldığını dile getiren Aun, şu ana kadar Lübnan Kızılhaçı ve diğer insani yardım kuruluşlarından yaklaşık 17 görevlinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Aun ayrıca, basın mensuplarının da saldırıların hedefi olduğunu sözlerine ekledi.

Gönüllülerin yaralıları kurtarmak adına sergiledikleri çabayı "fedakarlığın zirvesi" olarak nitelendiren Aun, kurtarma operasyonlarının gerekli korumayı sağlamak amacıyla önceden bildirilmesine rağmen bu ekiplerin şehit edildiğini ifade etti.

Aun, insani misyon uğruna canlarını ortaya koyan gönüllülerin çalışmalarının kutsal bir görev olduğunu vurguladı.



Makaleler

Güncel