İsrail medyası: Hizbullah korkusu Kuzey'de hayatı durdurdu; etkinlikler iptal

img
İsrail medyası: Hizbullah korkusu Kuzey'de hayatı durdurdu; etkinlikler iptal YDH

Hizbullah’ın misilleme yapma ihtimali üzerine alarm durumuna geçen İsrail’in kuzey belediyeleri, tüm açık hava etkinliklerini ve toplu kutlamaları iptal etti.




YDH- İsrail Kanal 13'ün haberine göre, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dün gece düzenlenen saldırının ardından, işgal altındaki toprakların kuzey bölgelerinde Hizbullah’tan gelecek olası bir misilleme beklentisiyle güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Bölgedeki yerel yönetimler, bu akşam gerçekleştirilmesi planlanan tüm ana etkinliklerin iptal edildiğini duyururken, İsrail ordusu durum değerlendirmelerinin aralıksız sürdüğünü bildirdi.

Kuzeyde etkinliklere misilleme engeli

Kuzeydeki konsey ve yerel yönetimler, bugün öğleden sonra yaptıkları açıklamada açık alanlarda düzenlenmesi planlanan Lag BaOmer kutlamalarının iptal edildiğini ilan etti.

Hizbullah’ın saldırıya verebileceği muhtemel yanıt ışığında alınan bu karar, Kuzey Komutanlığı ve İç Cephe Komutanlığı ile yapılan durum değerlendirmesi sonucu kesinleşti.

Yetkililer, halka yönelik genel talimatlarda şu an için bir değişiklik olmadığını belirtse de toplu etkinlikler ve açık hava faaliyetlerine yönelik tüm özel istisnaların güvenlik gerekçesiyle kaldırıldığını bildirdi.

Güvenlik politikalarında ihtiyatlı tutum

İsrail ordusu, kuzey kesimindeki savunma politikasını güncelleyerek, çatışma hattındaki riskli bölgelerde planlanan etkinliklerin iptal edilmesine karar verdi.

İşgal ordusu sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, "Şu an itibarıyla İç Cephe Komutanlığı’nın yönergelerinde resmi bir değişiklik yok. Bir değişim yaşanması durumunda, vatandaşlar ve yerel otoriteler düzenli bir şekilde bilgilendirilecektir" denildi.

Belediyelerden vatandaşa acil uyarılar

Daha önce zamanında yapılamayan bağımsızlık kutlamalarını bugün gerçekleştirmeyi hedefleyen Nahariya kenti, Lübnan’dan gelebilecek olası ateş açma korkusu nedeniyle tüm programlarını iptal etti.

Kiryat Şimona Belediyesi de benzer bir güvenlik değerlendirmesinin ardından sakinlerine kritik bir uyarıda bulundu.

Belediye, İsrail ordusunun bugün ve dün Lübnan’da yürüttüğü operasyonlar nedeniyle Hizbullah’ın kuzeydeki yerleşim yerlerine misilleme yapma ihtimalinin bulunduğunu belirterek, "Gerekli olmayan büyük toplantılardan kaçınılması tavsiye edilir" bilgisini paylaştı.

Safed Belediyesi ise sürece dair yaptığı açıklamada, "Gergin bir dönemden geçiyoruz, hepimiz sorumlulukla hareket etmeliyiz" diyerek halkı dikkatli olmaya çağırdı.

Mahallelerde kutlamalara yasak kararı

Ma'alot Tarshiha Belediyesi, Rabin mahallesindeki ana etkinliği ve HaZayit Caddesi’ndeki şenlik ateşi organizasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

Benzer şekilde Kfar Vradim’de çocuklar için düzenlenen şenlik ateşleri tamamen iptal edilirken, binaların içinde yapılan sınıf etkinliklerinin devam edeceği vurgulandı.

,Ma'alot Tarshiha yetkilileri, vatandaşlardan resmi talimatlara uymalarını ve asılsız söylentilerden kaçınmalarını isteyerek dikkatli olunması çağrısını yineledi.

Acil durum hatları teyakkuza geçti

Yerel yönetimler, şehirlerde beklenen olası silahlı saldırılarla ilgili henüz yeni bir güncelleme bulunmadığını bildirse de siren çalması veya alarm verilmesi durumunda sakinlerin derhal güvenli alanlara girmeleri gerektiğini hatırlattı.

Belediyelerin acil yardım hatlarının teyakkuzda olduğunu ve vatandaşlara hizmet verdiğini belirten yetkililer, gelişmelere göre bilgilendirme yapılacağını bildirdi.



Makaleler

Güncel