New York Times: İran 7 ülkede 18 ABD üssünü vurdu

img
New York Times: İran 7 ülkede 18 ABD üssünü vurdu YDH

New York Times, İran’ın yayımladığı uydu görüntülerininden hareketle, İran'ın 7 ülkede 18 ABD üssünü vurduğunu bildirdi.




YDH- New York Times, İran’ın yayımladığı uydu görüntülerinin doğruluğunu incelemek amacıyla Avrupa merkezli uydu şirketleriyle karşılaştırmalı analiz yapıldığını ve görüntülerde sahte olduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadığını bildirdi.

“Sonuçlar tamamen aynı çıktı”

Haberde, Suudi Arabistan’daki ABD güçlerinin konuşlu olduğu “Prens Sultan Hava Üssü” örnek gösterildi.

İran’ın yayımladığı uydu görüntülerinde, üs içerisindeki 12 binadan 4 ya da 5’inin tahrip edildiğinin görüldüğü belirtilirken, Avrupa uydu şirketlerinden elde edilen görüntülerde de aynı sonuçların ortaya çıktığı ifade edildi.

Gazete, incelenen diğer görüntülerde de benzer sonuçlara ulaşıldığını aktardı.

“İran 7 ülkedeki 18 askeri üssü hedef aldı”

Haberde, İran’ın ABD askerlerinin bulunduğu 7 farklı ülkedeki toplam 18 askeri üsse saldırı düzenlediğinin tespit edildiği belirtildi.

Söz konusu saldırıların yalnızca büyük askeri üslerle sınırlı kalmadığı, ABD’nin küçük ölçekli veya geçici varlık gösterdiği noktaların da hedef alındığı kaydedildi.

New York Times, bunun “bölge tarihinde ABD askeri tesislerine yönelik gerçekleştirilen en geniş kapsamlı saldırılar” olduğunu ifade etti.

Bahreyn’deki ABD deniz üssü hedef alındı

Uydu görüntülerinin analizine göre saldırıların, Batı Asya’daki ABD varlığına yönelik “nispeten hassas İHA saldırıları” olduğu belirtildi.

Haberde, Bahreyn’de bulunan ABD Beşinci Filosu ve ABD Deniz Kuvvetleri komuta merkezinin de hedef alındığı ifade edildi.

İran’a ait İHA’ların, üs içerisindeki iletişim altyapısı, uydu antenleri ve büyük depolarda hasara yol açtığı ileri sürüldü.

Suriye ve Irak’taki saldırılar

Haberde ayrıca, Suriye’nin kuzeydoğusunda ABD güçlerinin nisan ayı ortalarına kadar bulunduğu bir havaalanının da birçok kez hedef alındığı belirtildi.

Irak’ta ise direniş gruplarının Bağdat yakınlarındaki “Camp Victory” üssüne saldırı düzenlediği aktarıldı.

Saldırılarda çeşitli binaların, depoların, yakıt tanklarının, radar sistemlerinin ve bir Black Hawk helikopterinin imha edildiği ifade edildi.