ABD Savaş Bakanı Pete Hegseth, Polonya'ya planlanan askeri sevkiyatı tek taraflı bir kararla iptal ederken, Pentagon kaynakları ve Avrupalı müttefiklerin kararı şaşkınlıkla karşıladığı bildirildi.
YDH - ABD Savaş Bakanı Pete Hegseth, Polonya'ya Amerikan askeri personelinin gönderilmesini öngören sevkiyatı tek taraflı bir kararla iptal etti.
Politico'nun Pentagon kaynaklarına dayandırdığı habere göre, bu karar hem ABD Savunma Bakanlığı personelinde hem de Avrupalı müttefikler arasında büyük bir şaşkınlığa yol açtı.
Pentagon bünyesindeki üç farklı kaynağa göre, Hegseth tarafından verilen bu emrin kesin gerekçesi belirsizliğini koruyor. ABD birliklerinin ve askeri teçhizatın Polonya'ya varmaya başladığı bir süreçte alınan bu kararın, beklenmedik ve ani bir gelişme olduğu kaydedildi.
Amerikalı bir yetkili sürece ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bunun gerçekleşeceğine dair hiçbir fikrimiz yoktu" ifadesini kullandı.
Söz konusu yetkili, Avrupalı ve Amerikalı makamların son 24 saat içinde yoğun telefon trafiği gerçekleştirerek Hegseth’in kararının içeriğini anlamaya çalıştığını aktardı.
Politico tarafından paylaşılan bilgilere göre, Teksas'tan Polonya'ya gitmesi planlanan 4 bin asker, NATO müttefikleriyle yapılacak tatbikatları da kapsayan dokuz aylık bir misyon için hazırlıklarını tamamlamıştı.
Ancak askerlere, misyonun askıya alındığına dair yeni bir emir iletildi. Pentagon Sözcü Vekili Joel Valdez ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, geri çekme kararının ABD Avrupa Komutanlığı'ndaki kilit komutanların ve tüm komuta kademesinin görüşlerini dikkate alan kapsamlı ve çok düzeyli bir koordinasyon sonucunda alındığını belirtti.
Valdez, bunun son dakikada alınmış, aceleci veya beklenmedik bir karar olmadığını savundu.
Buna rağmen, Politico haberinde ABD'nin genel stratejisinin belirsizliğini koruduğuna dikkat çekti. İki Amerikalı yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, askerlerin Almanya'dan çekilmesine yönelik süreç ise halen planlama aşamasında bulunuyor.
14 Mayıs sabahı Defense News yayın organı da ordu kaynaklarına dayanarak, ABD Silahlı Kuvvetleri'nin 4 binden fazla asker ve ekipmanın Polonya'ya sevkiyatını iptal ettiğini duyurmuştu.
ABD ordusu, Polonya'ya 1. Süvari Tümeni bünyesindeki 2. Zırhlı Tugay Muharebe Grubu'nu sevk etmeyi planlıyordu.
Söz konusu askeri hareketlilik kararları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile yaşadığı anlaşmazlıkların ardından 30 Nisan'da Almanya'dan 5 bin askerin çekileceğini duyurmasıyla paralellik gösteriyor.
Trump, daha sonra yaptığı açıklamada çok daha büyük bir azaltma planladığını ve birliklerin transferinin 6 ila 12 ay içinde tamamlanacağını belirtmişti.
Mevcut veriler uyarınca, ABD'nin Almanya'daki askeri mevcudiyeti yaklaşık 38 bin personel seviyesindeyken, Polonya'da rotasyon usulüyle görev yapan 10 binden fazla Amerikan askeri bulunuyor.