Türkiye’nin ABD’ye teslim ettiği Iraklıya ‘çoklu saldırı’ iddiası

img
Türkiye’nin ABD’ye teslim ettiği Iraklıya ‘çoklu saldırı’ iddiası YDH

Türkiye’de gözaltına alınarak ABD’ye teslim edilen Iraklı bir komutan hakkında, Avrupa ve Kanada’da çok sayıda saldırı planlamak ve ABD’de Yahudi hedeflerini vurmayı amaçlamakla suçlandığı iddia edildi.




YDH- The New York Times'ın bildirdiğine göre, ABD federal makamları, “İran destekli” olduğu iddia edilen Iraklı silahlı grup mensubu bir komutan hakkında “ABD’deki Yahudi hedeflerine” yönelik saldırı planladığı suçlamasıyla dava açtı.

Cuma günü kamuoyuna açıklanan ceza şikayetinde, Muhammed Bakır Said Davud es-Sadi adlı kişinin, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına karşılık olarak Avrupa ve Kanada’da çok sayıda saldırı planladığı iddia ediliyor.

Es-Sadi hakkında hazırlanan suç duyurusunda, şubat ayı sonundan bu yana Avrupa’da en az 18, Kanada’da ise iki saldırının planlanması ve koordine edilmesiyle ilişkilendiriliyor.

Habere göre, bu faaliyetler, “ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına misilleme” amacı taşıyor.

Times of Israel'in aktardığına göre, 32 yaşındaki es-Sadi’nin avukatı Andrew Dalack, müvekkilinin Türkiye’de gözaltına alındığını ve ardından ABD makamlarına teslim edildiğini söyledi.

Ayrıca açıklamada, ABD’li yetkili Patel’in, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Tom Barrack’a teşekkür ettiği aktarıldı. Patel’in, Barrack’ı “bu operasyonun başarıyla ABD’ye taşınmasında kilit rol oynayan isim” olarak nitelendirdiği belirtildi.

ABD Başsavcı Vekili Todd Blanche, New York şehrindeki bir federal mahkemede hakim karşısına çıkarılan es-Sadi’nin, "ABD ve İsrail çıkarlarına yönelik saldırılar planladığını ve ABD'de ve yurt dışında Amerikalılar ile Yahudileri öldürmeyi amaçladığını" iddia etti.

İddianameye göre, es-Sadi ile ilişkilendirilen saldırılar arasında Kuzey Makedonya'da bir sinagogun kundaklanması, geçen ay Londra'da iki Yahudi erkeğin bıçaklanması, mart ayı ortasında Amsterdam'daki bir Bank of New York Mellon binasına yönelik bombalı saldırı ve 28 Mart'ta Paris'te bir Bank of America ofisine yönelik engellenen bombalı saldırı yer alıyor. Her iki olay kapsamında da daha önce genç şüphelilerin tutuklandığı belirtildi.

Haberde ayrıca, es-Sadi’nin, Irak merkezli direniş grubu olan Ketaib Hizbullah içinde üst düzey bir isim olduğu ve bu yapı içerisindeki konumu nedeniyle Kasım Süleymani ile yakın çalışma yürüttüğü öne sürüldü.

Es-Sadi’nin avukatı Dalack, Perşembe gecesi Brooklyn’deki federal bir cezaevine getirildiğinden bu yana müvekkilinin tek kişilik hücrede tutulduğunu bildirdi. Dalack, bu tür bir muamelenin “iddianamedeki suçlamaların niteliği göz önüne alındığında alışılmadık” olduğunu ifade etti.

The Times of Israel, çeşitli suçlamalarla yargılanan es-Sadi’nin, suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Benî Sa‘d aşiretinden açıklama

Irak ve Arap dünyasında Benî Sa‘d aşiretinin genel şeyhi Mazhar Ataullah Hüseyin Alvan es-Sadi tarafından konuya ilişkin şu açıklama yayımlandı:

“Irak’taki Benî Sa‘d aşiretinin şeyhleri olarak, kabile mensuplarımızdan birinin Türkiye’de gözaltına alınmasını şiddetle kınıyor ve bunu Irak’ın toprağına ve halkına yönelik açık bir egemenlik ihlali olarak değerlendiriyoruz. Din, mezhep ve aidiyet adına sizlerden, evladımız Muhammed Bakır es-Sadi’nin en kısa sürede yeniden vatan topraklarına döndürülmesi için acil adımlar atmanızı talep ediyoruz.

Ayrıca, onu gözaltına alanlar hakkında Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açılmasını istiyoruz. Aksi hâlde, Irak’taki Benî Sa‘d aşiretine mensup tüm fertlerin katılımıyla, evlatlarının geri verilmesi talebiyle geniş çaplı gösteriler başlayacaktır. Taleplerimiz yerine getirilmedikçe de bu tutumumuzdan geri adım atmayacağız.”

 

 



Makaleler

Güncel