• 11/09/07 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Suudi Arabistan’a ait el-Arabiya kanalı, Lübnan’da tüm dikkatlerin cumhurbaşkanlığına yoğunlaştığı bir zamanda Hizbullah’ın yaptığı tatbikatın herkes için bir sürpriz olduğunu belirtti.




    YDH-Suudi Arabistan’a ait el-Arabiya kanalı, Lübnan’da tüm dikkatlerin cumhurbaşkanlığına yoğunlaştığı bir zamanda Hizbullah’ın yaptığı tatbikatın herkes için bir sürpriz olduğunu belirtti.

     

    Hizbullah’ın ilk defa böylesi bir tatbikat yaptığını ve genel Sekreter Seyyid Hasan Nasrullah’ın da bu tatbikatı şahsen yönettiğini belirten el-Arabiya, Hizbullah’ın tüm birliklerinin katıldığı bu tatbikatın gizli gerçekleştirildiğini ifade etti.

     

    Lübnan hükümetinin tatbikatı yalanladığını ve Başbakan Fuad Sinyore’nin “bu tatbikat kapalı odalarda gerçekleştirildi” diyerek espri yaptığını nakleden Arabiya, Lübnan’daki uluslar arası gücün komutanlığının da tatbikatı yalanladığını belirterek bununla birlikte UNIFIL’e mensup bazı subayların bazı hareketlilikler gözlemlediklerini söylediğini duyurdu.

     

    Haberinde “Ama Hizbullah, binlerce savaşçısının bu tatbikata katıldığını vurguluyor. Güney Lübnan halkının üç gün boyunca gözlemlediği bu gelişme sırasında İsrail keşif uçakları da 24 saat boyunca bölgedeydi” ifadesine yer veren el-Arabiya, Litani nehrinin güneyindeki bu tatbikatta İsrail’in Lübnan’a yönelik kapsamlı bir saldırısına karşı savunma senaryosunun icra edildiğini belirtti.

     

    Tatbikatın bu kadar kapsamlı olmasına rağmen nasıl olup da hiçbir Hizbullah üyesinin görülmediği sorusunu gündeme getiren el-Arabiya, askeri uzmanların bunu geçmiş tecrübeler ışığında cevaplandırdığını ve geçen yıl yaşanan savaşta da çok az sayıda Hizbullah savaşçısının görüldüğünü belirttiklerini ifade etti.

     

    El-Arabiya görüştüğü askeri uzmanların bunun bir tatbikat değil “hareketlilik” olduğunu söylediklerini belirterek siyasi analizci Hişam Cabir’in de “tatbikatın belli şartları vardır. Tatbikatlarda silahlar ve gerçek mermiler kullanılır” dediğini aktardı.

     

    İsrail’in bu tatbikatı “kışkırtıcı” diye nitelediğini bununla birlikte İsrail kabinesinin tatbikata ilişkin yorumu askeri yetkililere bırakmayı tercih ettiğini belirten el-Arabiya, tatbikatla ilgili kendi yorumunda bu gelişmenin Lübnan içindeki siyasi gerilimi daha da tırmandıracağını; çünkü 14 Martçıların bu tatbikatı kendilerine yönelik bir tehdit olarak algılayacağını ifade etti.