Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Lefkada Adası açıklarında bulunan Ukrayna’ya ait insansız deniz aracı nedeniyle Kiev yönetiminden resmi özür ve güvenlik garantileri talep etti.
YDH - Yunanistan, Lefkada Adası kıyılarında bulunan insansız deniz aracı nedeniyle Ukrayna’dan özür dilenmesini ve benzer bir olayın bölgede bir daha tekrarlanmayacağına dair mutlak güvence verilmesini talep etti.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, konuyu NATO zirvesinde de gündeme getirdiğini, ancak Kuzey Atlantik İttifakı yönetiminin bu süreçte Ukrayna’yı desteklediğini açıkladı.
Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesinin aktardığına göre, Bakan Dendias, ele geçirilen insansız deniz aracının Ukrayna’ya ait olduğuna dair hiçbir şüphe bulunmadığını belirtti.
Dendias, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Açıkça görülüyor ki bu son derece tehlikeli bir durumdu. Ayrıca Ukrayna tarafının bize çok büyük bir özür borcu bulunuyor. Bu özrün yanı sıra, bölgede benzer bir olayın bir daha yaşanmayacağına dair bize mutlak güvenceler sunmak zorundalar."
Konuyu NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında da gündeme taşıdığını belirten Dendias, ittifak üyelerine hitaben yaptığı konuşmayı şu sözlerle aktardı:
"NATO zirvesinde şu basit örneği paylaştım: Venedik’ten kalkıp Doğu Akdeniz’e doğru kendi rotasında ilerleyen bir kruvaziyer gemisi bu deniz dronu ile çarpışsaydı batardı. Böyle bir durumda kaç ölümün ardından yas tutacaktık? Akdeniz’de buna ne ölçüde izin verilebilir? Kendi vatanını savunma ihtiyacı ne kadar öncelikli olursa olsun -ki biz Yunanlar bunu herkesten daha iyi anlarız- birileri kendi stratejik planlamalarına hizmet ettiğini düşünerek masum insanların hayatını neye dayanarak ve nereye kadar tehlikeye atabilir?"
Yaşanan gelişmeyi tamamen kabul edilemez olarak nitelendiren Dendias, bu tür konularda hem Yunanistan’ın hem de diğer Akdeniz ülkelerinin tavizsiz ve kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini ifade etti.
Daha önce Kathimerini gazetesinde yer alan haberlerde, Ukrayna’ya ait "Cossack Mamai" tipi insansız deniz aracının, İyon Denizi’ndeki Lefkada Adası yakınlarında yerel balıkçılar tarafından fark edildiği belirtilmişti.
Atina yakınlarındaki bir askeri deniz üssüne nakledilen cihaz üzerinde çalışan uzmanlar, yazılım ve donanım incelemeleriyle aracın kesin rotasını ve hedef koordinatlarını belirlemeye çalışıyor.
Gazetenin kendi kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre, Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan ön raporda, bulunan dronun "yolunu kaybetmiş" tesadüfi bir araç olmadığı tespiti yer aldı.
Diğer yandan Skai.gr haber portalı, 8 Mayıs tarihinde yayımladığı haberde, patlayıcı yüklü Ukrayna menşeli bir Magura V3 tipi insansız deniz aracının, Lefkada Adası’nın güneyindeki Dukato Burnu yakınlarında bulunan bir mağarada tespit edildiğini ve uzman ekiplerin araç üzerindeki üç fünyeyi etkisiz hale getirdiğini duyurmuştu.
Reuters haber ajansının kendi kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre ise Yunan müfettişler, Ukrayna askeri dronunun teknik bir arıza nedeniyle rotasından sapmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.
Daha sonra konuya ilişkin bir haber yayımlayan Yunan To Vima gazetesi, su altı aracının doğrudan o bölgede bulunan bir ticari gemiden ya da askeri üsten denize bırakılmış olabileceğini yazdı.
Gazete ayrıca, soruşturma sürecinde Yunanistan ve Ukrayna dışişleri bakanları arasında gayriresmi bir görüşme gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı.
To Vima’nın aktardığı detaylara göre NATO liderliği, Yunanistan ile yaşanan bu uyuşmazlıkta Ukrayna tarafının yanında yer aldı.
NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Giuseppe Cavo Dragone, Ukrayna’nın insansız deniz araçlarını kullanmasının yürütülen "asimetrik savaşın" bir parçası olduğunu ve askeri açıdan haklı gerekçelere dayandığını açıkladı.