• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-ABD’nin Lübnan’a seçilecek cumhurbaşkanını ancak Hizbullah’ı silahsızlandırması şartıyla kabul edebileceği bildiriliyor.




    YDH-ABD’nin Lübnan’a seçilecek cumhurbaşkanını ancak Hizbullah’ı silahsızlandırması şartıyla kabul edebileceği bildiriliyor.

     

    Lübnan’da yayınlanan es-Sefir gazetesinin Washington’daki diplomatik kaynaklara dayanarak bildirdiğine göre ABD, Fransa’ya Lübnan cumhurbaşkanını seçmek üzere parlamenton toplanacağı 21 Kasım’a kadar uzlaşmaya dayalı bir çözüm bulması konusunda süre verdi.

     

    ABD’nin bu süreden sonra Lübnan cumhurbaşkanlığı seçim sürecinden Fransa’yı devre dışı bırakacağını yazan es-Sefir, bu tarihten sonra ABD’nin hükümet yanlısı gruplarla birlikte yeni cumhurbaşkanını parlamentonun yüzde 51’inin oyuyla seçmek veya görevin Başbakan Sinyore’ye devredilmesi için çalışacağını belirtti.

     

    Ulaşan haberlere göre ABD, Lübnan cumhurbaşkanlığı için Fransa’ya üç şart belirleyerek ancak bu şartları kabul eden birinin Lübnan cumhurbaşkanlığına seçilebileceğini ifade etti.

     

    ABD’nin Lübnan’ın yeni cumhurbaşkanından öncelikle 1559 sayılı kararı uygulayacağını ve Hizbullah’ı silahsızlandıracağını açıkça ilan etmesini, ikinci olarak Refik Hariri cinayeti konusunda bir uluslar arası mahkemenin kurulmasını sağlamasını ve son olarak da 1701 sayılı kararın bütünüyle uygulanmasını istediği bildiriliyor.

     

    Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, Lübnan’a seçilecek yeni cumhurbaşkanının ABD taleplerini değil ülkenin ulusal çıkarlarını düşünmesi gerektiğini belirtmiş ve dünyadaki hiçbir gücün Hizbullah’ı silahsızlandırmaya güç yetiremeyeceğini ifade etmişti.

     

    

    Makaleler

    Güncel