Küresel kurumlardan Hürmüz alarmı

img
Küresel kurumlardan Hürmüz alarmı YDH

IMF, Dünya Bankası, IEA ve DTÖ, Hürmüz Boğazı’ndaki krizin küresel petrol stoklarını hızla erittiğini belirterek, enerji arzı ve dünya ekonomisi için büyüyen risklere dikkat çekti.




YDH- Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Hürmüz Boğazı çevresinde süren krizin, küresel petrol rezervlerinin hızla azalması nedeniyle Kuzey Yarımküre’deki ekonomiler üzerinde ciddi etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu.

Dört uluslararası kuruluşun cuma günü yayımladığı ortak açıklamada, ABD ve İsrail’in İran’a karşı sürdürdüğü savaşın küresel enerji arzı, gıda güvenliği ve ekonomik faaliyetler üzerinde “önemli ve son derece asimetrik etkiler” yarattığı belirtildi.

Petrol stokları hızla azalıyor

Kuruluşlar, Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleşen enerji akışlarını etkileyen kesintiler nedeniyle küresel petrol stoklarının “rekor hızda” eridiğini bildirdi.

Açıklamada, deniz taşımacılığının normal işleyişine dönmemesi halinde, Kuzey Yarımküre’de yaz aylarında zirveye ulaşacak enerji talebi öncesinde yakıt güvenliği ve ekonomik istikrar açısından risklerin “büyüyebileceği” kaydedildi.

Kuruluşlar, “Yaz dönemindeki en yüksek petrol talebi öncesinde küresel petrol stoklarının hızla tükenmeye devam etmesi, yakıt güvenliği, piyasa koşulları ve genel ekonomik dayanıklılık açısından artan riskler doğuracaktır.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca, yükselen yakıt ve gübre fiyatlarının özellikle kırılgan ve gelişmekte olan ülkeleri orantısız şekilde etkilediği, ancak Körfez’deki deniz taşımacılığında yaşanan uzun süreli istikrarsızlığın sonuçlarının gelişmiş sanayi ekonomilerini de giderek “daha fazla” etkilediği belirtildi.

Küresel ekonomik riskler büyüyor

Analistler, Hürmüz Boğazı’ndaki aksaklıkların küresel ölçekte enflasyonun yükselmesi, tedarik zincirlerinin bozulması, taşımacılık maliyetlerinin artması ve sanayi üretiminin yavaşlaması gibi sonuçlar doğurabilecek daha geniş ekonomik şoklara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Boğaz, özellikle Asya ve Avrupa pazarlarına yönelik petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz sevkiyatları olmak üzere, dünya enerji ticaretinin önemli bir bölümüne ev sahipliği yapıyor.

IMF, Dünya Bankası, IEA ve DTÖ, krizin gelişimini izlemek ve en fazla etkilenen ülkelere destek sağlamak amacıyla koordinasyon içinde çalışmayı sürdüreceklerini bildirdi.

Uyarı, Hürmüz Boğazı’ndaki aksaklıkların devam etmesi nedeniyle küresel petrol rezervlerinin tarihsel olarak tehlikeli seviyelere yaklaştığı yönündeki enerji uzmanlarının artan endişelerinin ardından geldi.