ABD: Çekil ama parayı benden isteme
SAAF- ABD, İsrail’den tek taraflı sınır belirleme politikası doğrultusunda işgal ettiği yerlerden çekilmesini ama
SAAF- ABD, İsrail’den tek taraflı sınır belirleme politikası doğrultusunda işgal ettiği yerlerden çekilmesini ama kendisinden para istememesini istedi.
İsrail’de yayımlanan Jarusalem Post gazetesinin verdiği habere göre ABD’nin bu yöndeki mesajını, Yahudi Organizasyonları Liderleri Konferansı Genel Sekreteri Malcolm Hoenlein, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le yaptığı toplantıda kendisine iletti.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e, ABD Başkanı Bush’la 23 Mayıs’ta gerçekleştireceği görüşme öncesinde ABD’deki en güçlü Yahudi lobisinin başkanı aracılığıyla böylesi bir mesajın verilmesi dikkat çekici bulunurken, İran’ın nükleer programını gündeme getirmesi beklenen Olmert’e İsrail’i yeni şartlara hazırlaması gerektiği söylenmiş oluyor.
İsrailli kaynaklar, Olmert’in ABD’ye yaptığı ilk ziyarette bu ülkeden para istemeyi gündeme getirmeyeceğini ifade etseler de gazetenin belirttiğine göre ABD’liler Olmert’in bu ziyaretinde de para talebi konusunun gündeme gelebileceğine inanıyorlar.
World Policy Institute Başkanı William Hartung, ABD vergi mükelleflerinin 1990’lı yıllarda devlete ödediği 10 milyar doların İsrail’e gittiğini belirtirken, 2000’li yıllarda ise ABD’nin silah ve bayındırlık yardımı adı altında İsrail’e 6 milyar dolar verdiği ifade edildi.
ABD ile İsrail arasında 2001 yılında yapılan bir anlaşmayla İsrail’e yapılan askeri yardımların arttırılması ve yapılan yardımların 2008’e kadar yıllık 600 milyon dolar artışla 2008’de 2.8 milyar dolara çıkarılması kararlaştırılmıştı. Bu yardımlara ABD kongresinin resen İsrail’e her yıl yaptığı bir milyar dolarlık yardım dahil edilmiyor.
İlgili Haberler
Amerikan ordusundaki intihar vakalarında haziran ayı itibariyle benzer…
07 Aralık 2010
Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, aylar boyunca savaştığı ülken…
03 Şubat 2010
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Çavez, iktidarının
02 Mart 2010
Amerika’daki Evanjeliklerin Lideri Rahip Pat Robertson, Haiti depremin…
02 Şubat 2010

