ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile güncellenmiş bir anlaşma imzalama kararı, Tahran'da rejim değişikliği hedefleyen İsrail Başbakanı Netanyahu'yu siyasi bir çıkmaza itti.
YDH- Axios'a göre, ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde İran ile birkaç gün içinde anlaşma imzalamayı planladığını bildirdi.
Trump, "Bu harika bir anlaşma ve artık bu savaşı bitirme vakti geldi" ifadeleriyle Netanyahu'yu bilgilendirdi.
Söz konusu gelişme, savaşın başından bu yana Tahran'da rejim değişikliği hedefleyen ve Trump ile birlikte hareket eden Netanyahu için stratejik ve siyasi bir hayal kırıklığı anlamına geliyor.
Hafta başında İran'a karşı kapsamlı saldırılar planlayan Netanyahu, Trump'ın son anda müdahalesiyle durdurulmuştu.
Bu sürecin ardından İsrail büyük ölçüde devre dışı kaldı.
Netanyahu'nun Washington'daki müttefiklerini arayarak müzakere sürecine dair istihbarat toplamaya çalıştığı bildirildi.
Trump'ın Perşembe günü bir anlaşmaya varıldığını duyuran paylaşımı,Netanyahu için sürpriz oldu.
Axios'a göre, bir saat sonra gerçekleşen telefon görüşmesinde Netanyahu, Trump'a karşı sert bir direnç göstermek yerine, nihai metnin İran'ın nükleer programına dair ortak endişeleri gidereceğine güvendiğini belirtmekle yetindi. İsrailli yetkililer kamuoyu önünde Trump'ı eleştirmekten kaçınsa da kapalı kapılar ardında anlaşmaya karşı yüksek düzeyde şüphe duyuyor.
Tel Aviv, Tahran'ın nükleer alanda gerçek tavizler vermeden müzakereleri uzatmasından ve bu süreçte petrol satışı yoluyla ekonomisini istikrara kavuşturmasından endişe ediyor.
İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Trump'ın "Amerikan çıkarlarına göre hareket ettiğini" kabul ederken, İsrail'in nükleer silahlanmayı engellemek için "bağımsız hareket etme yeteneğini" koruduğunu vurguladı.
Axios'a göre, anlaşma kapsamındaki ateşkesin Lübnan'ı da içermesi, ''İsrail'in Hizbullah'a karşı operasyon özgürlüğünü kısıtlama ihtimalini'' doğuruyor.
ABD yönetimi, İsrail'in meşru müdafaa hakkını anladıklarını ancak herkesin barış sürecine katılım göstermesini beklediklerini ifade ediyor.
İran devlet medyasında çıkan "İran hemen milyarlarca dolar alacak" haberleri üzerine İsrail tarafının Beyaz Saray'dan açıklama istemesi, taraflar arasındaki güvensizliği gözler önüne serdi.
ABD yetkilileri ise İsraillilere anlaşmanın detayları netleştiğinde ve İran'ın taahhütlerini yerine getirmesi şartı anlaşıldığında endişelerin giderileceği güvencesini verdi.
Lübnan'ın güneyini işgal altında tutan İsrail güçleri ile Hizbullah arasındaki çatışmalar anlaşmayı istikrarsızlaştırabilecek en büyük faktörlerden biri olarak görülüyor.
Üst düzey bir ABD'li yetkili, Hizbullah'ın İsrail'e roket atması ve İran'ın bu gruba silah sağlamaya devam etmesinin anlaşmaya aykırı olacağını net bir dille belirtti.
Netanyahu için ise belirlenen hedeflere ulaşılamadan imzalanan bir barış anlaşması, büyük bir stratejik ve siyasi yenilgi olarak değerlendiriliyor.
Washington'daki bazı çevreler ise anlaşma yürürlüğe girse bile Netanyahu'nun süreci sabote etmeye çalışabileceğini düşünüyor.
Buna rağmen bir ABD'li yetkili, Trump ile yaptığı görüşmede Netanyahu'nun, Trump'ın anlaşmayı imzalamasını engelleyemeyeceğini kabul etmiş göründüğünü Axios'a söyledi.