ABD, Avrupa’nın İran planına direniyor
SAAF- İran’ın nükleer programı konusunda ABD ile birlikte hareket eden Avrupa, konuyla ilgili son hazırladığı planla
SAAF- İran’ın nükleer programı konusunda ABD ile birlikte hareket eden Avrupa, konuyla ilgili son hazırladığı planla ABD ile karşı karşıya geldi.
New York Times gazetesinin Avrupalı ve ABD’li diplomatik kaynaklara ve isminin açıklanmasını istemeyen yetkililere dayandırarak verdiği habere göre ABD başkanı Bush, İran’la ticaret yapmaları durumunda Washington’un Avrupalı şirketleri cezalandırmamasını öngören Avrupa planına karşı çıkmayı sürdürüyor.
Gazeteye açıklamada bulunan diplomatlar, ABD, Avrupa ve Rusya’nın İran’a yaptırım uygulanması konusunda anlaşamadıklarını belirterek Amerikalı ve Avrupalı yetkililerin Avrupa’nın İran’la ilgili hazırlayıp perşembe günü ABD’ye sunduğu planın ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından incelendiğini söylediklerini aktardılar.
Gazeteye açıklamada bulunan üst düzey bir ABD yetkilisi, ABD’nin Avrupa planını aldığını; ama buna ilişkin cevabını, Çarşamba günü Londra’da yapılacak toplantıda açıklayacağını kaydetti.
5+1 temsilcilerinin, Avrupa planı ile ilgili cuma günü yapması kararlaştırılan toplantısı planın ayrıntıları konusundaki anlaşmazlıktan dolayı haftaya ertelenmişti.
Avrupa planı ile ilgili basına sızan haberlere göre Avrupalılar, İran’ı nükleer programından vazgeçirmek için Tahran’a güvenlik garantisi verilmesini gündeme getiriyorlar. Bununla birlikte ABD yönetimi Avrupa’nın askeri seçeneği tamamen devre dışı bırakan bu önerisine sıcak bakmıyor.
İlgili Haberler
Amerikan ordusundaki intihar vakalarında haziran ayı itibariyle benzer…
07 Aralık 2010
Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, aylar boyunca savaştığı ülken…
03 Şubat 2010
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Çavez, iktidarının
02 Mart 2010
Amerika’daki Evanjeliklerin Lideri Rahip Pat Robertson, Haiti depremin…
02 Şubat 2010

