Ensarullah: Suudi Arabistan Yemen'de inisiyatifi kaybetti

img
Ensarullah: Suudi Arabistan Yemen'de inisiyatifi kaybetti YDH

Yemen'deki Ensarullah hareketinin siyasi büro üyesi Muhammed el-Buhayti, Suudi Arabistan'ın Yemen dosyasında inisiyatifi tamamen kaybettiğini belirtti.




YDH - Yemen'de Sanaa merkezli yönetimi elinde bulunduran Ensarullah hareketinin siyasi büro üyesi Muhammed el-Buhayti, ülkedeki krizin çözümüne ve bölgesel diplomatik gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

Rus haber ajansı Novosti'ye açıklamalarda bulunan el-Buhayti, İran ile ABD arasında varılacak olası bir anlaşmanın Yemen'de barışı tesis etmeye yetmeyeceğini belirterek Suudi Arabistan'ın Yemen dosyasındaki siyasi ve askeri inisiyatifini kaybettiğini ifade etti.

Sanaa hükümetinin barış anlaşması için Suudi Arabistan'a sunduğu taleplerin karşılanmaması durumunda karar alma yetkisinin tamamen ABD ve İsrail'e geçeceğini söyleyen el-Buhayti, "Bu durum, Suudi Arabistan'ın manevra alanının kalmadığı anlamına gelir. Oysa Yemen'e yönelik askeri operasyonların durdurulması, en başta krallığın kendi çıkarınadır" ifadelerini kullandı.

Kuzey Yemen'e yönelik ablukanın kaldırılması şartı

Ensarullah yetkilisi, Yemen'in kuzeyindeki yönetimin Suudi Arabistan dahil hiçbir Arap ülkesine karşı düşmanca bir tutum içinde olmadığını kaydetti.

Buna karşın barış sürecinin başlaması için Riyad yönetiminin somut adımlar atması gerektiğini vurgulayan el-Buhayti, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun 2015 yılından bu yana Yemen'in kuzeyine uyguladığı havadan, karadan ve denizden abluka rejimine derhal son vermesi gerektiğini belirtti.

Sürecin tıkanmasındaki sorumluluğun Riyad'da olduğunu ifade eden el-Buhayti, "Top artık Suudi Arabistan'ın sahasındadır. Yemen halkına büyük zararlar veren bu haksız abluka ve askeri operasyonlar kesintisiz sürerken herhangi bir barış müzakeresinden söz etmek mümkün değildir" dedi.

Tahran ile Washington arasındaki diplomatik temasların Yemen sahasına doğrudan barış getirmeyeceğine inandığını yineleyen el-Buhayti, Suudi Arabistan'ın bölgedeki diplomatik ve askeri ağırlığını yitirdiğini, Yemen özelinde karar alıcı aktör olmaktan uzaklaştığını ekledi.

Yemen'de Ensarullah hareketi, 2014 yılının Eylül ayından bu yana başkent Sanaa dahil olmak üzere ülkenin orta ve kuzey kesimlerindeki vilayetlerin büyük bölümünü kontrolü altında tutuyor.



Makaleler

Güncel