• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Birleşik Irak İttifakı milletvekillerinden Sami Askeri, Kürt partilerle Tarık Haşimi liderliğindeki Hizb-i İslami’nin yaptığı anlaşmadan memnuniyet duyduklarını açıkladı.




    YDH-Birleşik Irak İttifakı milletvekillerinden Sami Askeri, Kürt partilerle Tarık Haşimi liderliğindeki Hizb-i İslami’nin yaptığı anlaşmadan memnuniyet duyduklarını açıkladı.

     

    KDP, KYB ve Hizb-i İslami arasında imzalanan uzlaşma protokolünü değerlendiren Irak parlamentosunun Birleşik Irak İttifakı üyesi milletvekillerinden Sami el-Askeri, Hizb-i İslami Lideri Tarık Haşimi’nin iki Kürt partisi ile yaptığı anlaşmayı grup olarak son derece olumlu karşıladıklarını belirtti.

     

    Hizb-i İslami Lideri Tarık Haşimi’nin Kürt partilerle imzaladığı anlaşmanın hükümetin ve siyasi sürecin lehine olduğunu belirten Askeri, atılan bu adımla itidalli bir parti olan Hizb-i İslami’nin de siyasi süreci geliştirmek üzere oluşturulan dörtlü ittifaka katılmış olduğunu söyledi.

     

    Geçtiğimiz aylarda Sünni Uzlaşma Cephesi ile İyad Allavi liderliğindeki laik el-Irakıyye gruplarının hükümetten çekilmesi üzerine Irak İslami Yüksek Konseyi, Dava Partisi, KDP ve KYB, “ılımlılar ittifakı” adı verilen bir işbirliği anlaşması imzalamıştı.

     

    Hizb-i İslami Lideri Tarık Haşimi, dün KDP lideri Mesut Barzani ve KYB lideri Celal Talabani ile kuzey Irak’taki Süleymaniye kentinde bir araya gelerek bir uzlaşma protokolü imzalamış ve bu anlaşmanın herhangi bir kesim aleyhine olmadığı belirtilmişti.

     

    Kürt partilerin Hizb-i İslami ile anlaşma imzalaması, Kerkük meselesi, petrol anlaşmaları ve peşmergenin bütçesinin merkezi hükümet tarafından karşılanması gibi konularda merkezi hükümetten destek bulamayan Kürtlerin Sünnilere yakınlaşması olarak yorumlanmış ve “Şii-Kürt ittifakı”nın çatırdadığı değerlendirmeleri yapılmıştı.