• 01/03/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Yüzlerce Iraklı Şii ve Sünni aşiret lideri ile Uyanış Konseyi adlı grupların liderleri ulusal birlik çağrısında bulundular.




    YDH-Yüzlerce Iraklı Şii ve Sünni aşiret lideri ile Uyanış Konseyi adlı grupların liderleri ulusal birlik çağrısında bulundular.

     

    Sadr hareketi Lideri Mukteda Sadr’ın çağrısıyla Bağdat’ın güneyinde düzenlenen bir konferansa katılan Şii ve Sünni aşiret lideri, ulusal uzlaşma ve birlik çağrısı yaptı ve birlikte cemaat namazı kıldı.

     

    Sadr Bürosu üyelerinden Reşid el-Ka’bi, yaptığı konuşmada Irak’a gelen tekfircilerin ve el-Kaidecilerin ülkede taifecilik fitnesi çıkarmaya çalıştığını belirtti ve bu grupların mabetlere ve diğer kutsal mekanlara yönelik saldırılarının ülkede mezhebi şiddeti tırmandırdığını söyledi.

     

    Şii ve Sünni ihtilaflarını mahkum ettiğini belirten el-Ka’bi, ulema ile aşiret liderlerinin iki tarafın görüşlerini birbirine yakınlaştırma yönündeki adımlarını takdirle karşıladığını söyledi.

     

    Sadr bürosunun konferansın düzenlendiği Ebu Detşir bölgesinden zorla göç ettirilen 600 Sünni ailenin tekrar bu bölgeye yerleştirdiği bildirilirken el-Kaide tehditleri sebebiyle de bölgedeki Sünni aşiretlerin Uyanış Konseyi kurarak el-Kaide unsurlarını bölgeden çıkarmayı başardıkları ifade ediliyor.

     

    Konferansta konuşan Güney Bağdat Uyanış Konseyi Lideri Kamil Hamid el-Cuburi de “Aslında Şiilerle Sünniler arasında hiçbir ihtilaf söz konusu değildir; ihtilaf, Iraklı politikacılarla makam ve mevki sahipleri arasındadır” diye konuştu.