ABD, İran'ı savaş filosuyla kuşatıyor

img
ABD, İran'ı savaş filosuyla kuşatıyor YDH

ABD’nin İran’a yönelik deniz ablukasını 20’den fazla savaş gemisi, yüzlerce uçak ve ticari gemilere karşı doğrudan silahlı müdahalelerle yeniden devreye soktuğu bildirildi.




YDH- Amerikan yayın kuruluşu The War Zone (TWZ), ABD'nin İran'a yönelik deniz ablukasını yeniden tam kapasiteyle devreye soktuğunu, Washington'un ise Hint Okyanusu ile Umman Denizi'nde geniş çaplı bir askeri yığınak oluşturarak uygulamayı fiilen güç kullanarak sürdürdüğünü yazdı.

Haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın pazartesi günü yaptığı açıklamanın ardından ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM), ablukanın ilk 24 saatinde iki ticari geminin rotasının değiştirildiğini, bir geminin ise "kinetik müdahaleyle etkisiz hale getirildiğini" duyurduğu belirtildi.

TWZ'ye göre ABD, İran kıyılarını çevreleyen ablukanın uygulanması için Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nda “20'den fazla savaş gemisi ile yüzlerce savaş uçağını” konuşlandırırken, bölgedeki askeri varlığını da önceki döneme kıyasla korudu.

CENTCOM açıklamasında, "ABD ordusu tam uyumu sağlamak için teyakkuz halinde olmaya devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

İran kıyılarının tamamı hedefte

Haberde, ablukanın işleyişinin önceki uygulamayla büyük ölçüde aynı olduğu belirtilerek, CENTCOM'un ticari gemilerin İran limanlarına giriş ve çıkışlarını engelleyeceği, buna karşılık İran bağlantısı bulunmayan gemilerin bölgesel sulardaki seyrinin destekleneceği aktarıldı.

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığının (NAVCENT) denizcilere gönderdiği bildirime göre, ablukanın İran'ın tüm kıyı şeridini, limanlarını ve petrol terminallerini kapsadığı, uygulamanın bayrak ayrımı gözetmeksizin tüm ticari gemilere uygulanacağı ifade edildi.

Bununla birlikte bildiride, Hürmüz Boğazı'nın İran dışındaki limanlara yönelik "tarafsız geçiş" hakkının engellenmeyeceği belirtildi.

Bölgeye yoğun askeri yığınak

TWZ, ABD'nin bölgede iki uçak gemisi taarruz grubunu aylar boyunca konuşlu tuttuğunu yazdı.

Haberde, USS Abraham Lincoln ve USS George H.W. Bush uçak gemilerine güdümlü füze destroyerlerinin eşlik ettiği, bunlara ilave olarak yedi bağımsız destroyer, USS Princeton güdümlü füze kruvazörü, USS Tulsa kıyı muharebe gemisi ve USS Miguel Keith seyyar deniz üssünün bölgede görev yaptığı belirtildi.

İki amfibi taarruz grubunun da Hint Okyanusu ve Umman Denizi'nde konuşlandırıldığı kaydedilirken, USS Boxer görev grubunun temmuz başında ABD Beşinci Filosu sorumluluk sahasına ulaştığı, USS Tripoli grubunun ise daha sonra Hint Okyanusu'nun doğusuna kaydırılarak ABD Hint-Pasifik Komutanlığı sorumluluk sahasına geçtiği aktarıldı.

Haberde ayrıca, Akdeniz'de dört destroyerin, Kızıldeniz'de ise en az bir destroyerin görev yaptığı, bunlara ilave olarak bölgede nükleer taarruz denizaltıları ile Tomahawk seyir füzeleri taşıyabilen güdümlü füze denizaltılarının da bulunduğu ifade edildi.

Abluka fiilen silah zoruyla uygulanıyor

TWZ, ABD'nin ablukanın ilk döneminde İran bağlantılı olduğu öne sürülen ticari gemileri durdurmak için doğrudan silahlı müdahalelerde bulunduğunu hatırlattı.

Habere göre, nisanda USS Spruance destroyeri İran yük gemisi M/V Touska'nın makine dairesini 127 milimetrelik top atışlarıyla hedef aldı.

Mayıs ayında ise USS Abraham Lincoln'den kalkan bir F/A-18 Super Hornet savaş uçağı, M/T Hasna tankerinin dümenine 20 milimetrelik top ateşi açarak gemiyi hareket edemez hale getirdi.

Haziran ayında ABD uçaklarının, Umman Körfezi üzerinden İran petrolü taşıdığı belirtilen M/T Jalveer tankerinin makine dairesini Hellfire füzeleriyle vurduğu aktarıldı.

CENTCOM'un açıklamasına göre, son olarak 15 Temmuz'da uluslararası sularda İran'ın Hark Adası yönüne ilerlediği belirtilen Curaçao bayraklı boş petrol tankeri M/T Belma'nın bacası Hellfire füzeleriyle hedef alındı.

NAVCENT'in denizcilere gönderdiği uyarıda ise abluka güçlerinin talimatlarına derhal uymayan gemilere karşı "etkisiz hale getirme ve imha amaçlı ateş açılabileceği" bildirildi.

TWZ, İran ile ABD arasında 17 Haziran'da imzalanan İslamabad Mutabakatı sonrasında ablukanın resmen kaldırıldığını ancak abluka kuvvetlerinin bölgeden hiçbir zaman çekilmediğini belirtti.

 



Makaleler

Güncel