Lübnan ordusu, İsrail'in çekildiği Zevter el-Garbiya'ya konuşlanmaya başlarken, süreç ABD arabuluculuğundaki güvenlik planı kapsamında ilerliyor.
YDH- Lübnan Ordu Komutanlığı, Lübnan Askeri Koordinasyon Grubu ile devam eden iletişim doğrultusunda, güney bölgelerdeki görevlerini tamamlamak amacıyla askeri birliklerin bu sabah Zevter el-Garbiya - Nebatiye kasabasına konuşlanmaya başladığını duyurdu.
Ordu komutanlığı, güvenlik durumu istikrara kavuşana kadar vatandaşların şehre gitmemeleri ve güvenliklerini korumak için görevlendirilen askeri birliklerin talimatlarına uymaları çağrısında bulundu.
Reuters'e konuşan üst düzey bir Lübnan güvenlik yetkilisi, ordunun Zevter el-Garbiya'ya konuşlandırılmasının, İsrail güçlerinin bölgeden çekilmesinin ardından, ABD arabuluculuğuyla varılan ve Lübnan ordusunun İsrail güçlerinin çekildiği bölgelere kademeli olarak konuşlandırılmasını öngören planın bir parçası olarak gerçekleştiğini söyledi.
İsrail ordusu dün, ABD Merkez Komutanlığı ve Lübnan ordusuyla işbirliği içinde güvenli bölge olarak adlandırdığı girişimin deneysel aşamasının başladığını duyurdu.
Washington ise bu adımı, Lübnan devletinin bölgedeki otoritesini güçlendirmenin başlangıcı olarak nitelendirdi. İsrail ordusu, üç ordudan ekiplerin anlaşmanın uygulanması için koordinasyon ve planlama yaptığını belirterek, herhangi bir ihlale sert karşılık verileceği uyarısında bulundu.
Lübnan ordusu dün yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin çekilmesinin ardından Zawtar al-Gharbiya kasabasına konuşlanmaya hazırlık olarak, Lübnan Özel Askeri Koordinasyon Grubu ile koordinasyon içinde, güney Lübnan'daki Frun ve Sarifa kasabalarındaki görevlerine devam ettiğini duyurdu.
Ordu ayrıca, kasaba sakinlerine kasabaya girmemeleri ve orada konuşlandırılmış askeri birliklerin talimatlarına uymaları çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı ise pilot bölgeler operasyonlarının, çerçeve anlaşmasına uygun olarak ve Lübnan Özel Askeri Koordinasyon Grubu'nun gözetimi altında Frun, Srifa ve Zevter el-Garbiya kasabalarında başlatıldığını açıkladı.
Bakanlık, bu başarının geçen hafta Roma'da Lübnan ve İsrail arasında yapılan görüşmelerin doğrudan bir sonucu olduğunu belirterek, Amerika Birleşik Devletleri'nin çerçeve anlaşmasının uygulanmasını sağlamak için her iki tarafla da çalışmaya devam edeceğini vurguladı.
Bir ABD yetkilisi, pilot bölgelerin Lübnan devleti için bu bölgelerin kontrolünü yeniden ele geçirme fırsatı sunduğunu belirterek, Lübnan ordusunun Hizbullah'ın silahlarını ve altyapısını kaldırmaktan, fiili temizleme operasyonları yürütmekten ve grubun bu bölgeleri tekrar kullanmasını önlemek için güvenliği sağlamaktan sorumlu olacağını açıkladı.
Washington'ın tüm taraflardan bu sürece saygı duymasını beklediğini de ekleyen yetkili, Hizbullah'ın sürecin uygulanmasını engelleme, bu bölgelere sızma veya yeniden silahlanma girişimlerinin yeniden yapılanma ve barış şansını baltalayacağı konusunda uyardı.
Cumhurbaşkanı Jozef Aun, çerçeve anlaşmasının uygulanmasını görüşmek üzere bugün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geliyor ve burada Hizbullah'ın silahsızlandırılması ve İsrail'in Lübnan topraklarından çekilmesinin sağlanmasına yönelik bir planı sunması bekleniyor.
Reuters, Lübnanlı bir yetkilinin, Aun'un Trump'ın İsrail'i geri çekilmeyi tamamlamaya zorlama yeteneğine sahip olduğuna inanarak ona, İsrail'in Lübnan'daki askeri varlığına son vermesi için baskı yapma taahhüdü karşılığında, Hizbullah'ın cephaneliğinin tasfiyesine yönelik bir vizyonu içeren yazılı bir teklif sunacağını söylediğini aktardı.
Beyrut'taki Amerikan diplomatik kaynakları ayrıca, Aun'un, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın tüm Lübnan topraklarındaki askeri varlığına son vermesi ve bu sorunu ele almak için Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) Colani ile işbirliği yapması karşılığında, Trump'tan İsrail'in tamamen çekilmesini garanti etme taahhüdü almayı beklediğini ve bu süreçte Amerika Birleşik Devletleri'nin de ortak olacağını bildirdi.