İran: Amerikan saldırganlığına destek verenler hesap vermeli

img
İran: Amerikan saldırganlığına destek verenler hesap vermeli YDH

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Washington'ın Tahran'a saygı göstermediği sürece ilerleme sağlanamayacağını söylerken İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekai Amerikan saldırganlığını kolaylaştıran ülkelerin de sorumluluk taşıdığını söyledi.




YDH- İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran ile Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının şu ana kadar kabul edilebilir bir düzeyde uygulandığını teyit ederek, Tahran'ın anlaşmanın uygulanmasını ciddiyetle sürdürdüğünü belirtti.

İran televizyonuna verdiği röportajda Arakçi, İran'ın Amerika Birleşik Devletleri ile arabuluculuk yapmada bir sakıncası olmadığını, bu rolü üstlenen yeterince ülke olduğunu söyledi.

Amerikan yaklaşımının doğasında asıl sorunun yattığını belirten yetkili, bu yaklaşımı "mantıksız, yayılmacı ve otoriter" olarak nitelendirerek, İran tarafından "sert" tepkilerle karşılandığını vurguladı.

'Saygı olmadan ilerleme mümkün değil'

Arakçi, ABD'nin "İran halkına ve onların çıkarlarına saygı duymaktan başka çare olmadığını" anlamadığı sürece İran'ın hiçbir adım atmasının mümkün olmayacağını vurguladı.

Bu durum, ABD'nin son günlerde İran'a karşı saldırganlığını yenilediği bir dönemde yaşanıyor; saldırılar çoğunlukla güney kıyılarına yoğunlaşarak limanları, kıyı gözetleme kulelerini ve çeşitli hayati limanları ve sivil altyapıyı hedef alıyor.

Bu saldırganlığa karşılık olarak İran silahlı kuvvetleri, Amerikan askeri çabalarıyla ilgili altyapının yanı sıra Körfez'den Ürdün ve Suriye'ye kadar bölgedeki Amerikan üslerini ve çıkarlarını hedef aldı.

Amerikan saldırganlığını kolaylaştıran bölge ülkelerine uyarı

İran Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü, ABD Merkez Komutanlığı'nın Körfez ülkelerinin İran'a yönelik saldırıya katılımıyla ilgili açıklamalarına değinerek, bu ülkeleri Amerikan iddialarının doğru olmaması durumunda bunları yalanlamaya çağırdı.

Bakanlık sözcüsü İsmail Bekai, "ABD Merkez Komutanlığı, BAE, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Ürdün'ün İran'a karşı operasyonlara katıldığını açıkça belirtti" dedi.

Bekai, söz konusu ülkeleri, eğer bu iddia doğru değilse, Amerika'nın bu iddiasını resmi ve şeffaf bir şekilde yalanlamaya çağırdı. Ayrıca, bölgedeki güvensizlik ve savaş durumunun yalnızca Amerika ve İsrail'in İran'a karşı devam eden saldırganlığından kaynaklandığını vurguladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Amerikan saldırganlığını kolaylaştıran bu ülkeler de saldırganlık eylemleri gerçekleştiriyor" dedi.

Geçtiğimiz günler oyunca, Körfez ülkelerindeki ve bölgedeki diğer ülkelerdeki üslerinden hareket eden ABD güçleri, "İslamabad Mutabakat Zaptı" sonucu oluşan kırılgan ateşkesin çökmesinin ardından İran'a günlük saldırılar düzenliyor.

İran ise bu saldırganlığa, Washington'ın bölgedeki üslerini ve çıkarlarını hedef alarak karşılık veriyor ve kendisine yönelik saldırılar için fırlatma rampası olarak kullanılan herhangi bir bölgenin kendi saldırıları için meşru bir hedef olduğunu defalarca vurguluyor.



Makaleler

Güncel