Berri: Lübnan-İsrail çerçeve anlaşması öldü

img
Berri: Lübnan-İsrail çerçeve anlaşması öldü YDH

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, İsrail ile yapılan çerçeve anlaşmasının doğmadan öldüğünü ve Tel Aviv'in uygulamadaki taahhütsüzlüğü nedeniyle bu anlaşmayı gömdüğünü açıkladı.




YDH - Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Aun, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail ile herhangi bir anlaşmada acele edilmemesi gerektiği yönündeki tavsiyelerini dinlerken, Meclis Başkanı Nebih Berri çerçeve anlaşmasının bittiğini ilan etti.

Berri, İsrail ordusunun işgal ettiği bölgelerden ülkede yapılacak gelecek seçimlerden önce çekilme niyetinde olmadığını düşündüğünü belirtti.

Erdoğan'ın Aun ile görüşmesinde İsrail projesinin hiç kimseyle barış inşa etmeyi hedeflemediğini açıkça ifade ettiği öğrenildi.

Erdoğan, Aun'a Suriye ile ilişkileri güçlendirmesini, Şam'ı ziyaret ederek Heyet Tahrir Şam (HTŞ) rejiminin lideri Ebu Muhammed Colani (şimdiki adıyla Ahmed Şaraa) ile görüşmesini tavsiye etti.

Colani daha önce el-Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada çerçeve anlaşmasının uygulanabilir olduğuna inanmadığını söylemişti.

Erdoğan ayrıca ülkesinin Lübnan ile ilişkilere ve çeşitli alanlarda yardım sağlamaya önem verdiğini, Ankara'nın Lübnan'ın güneyindeki uluslararası gücün görev süresinin bu yılın sonunda bitmesinin ardından üstlenilecek rolle de ilgilendiğini Aoun'a iletti.

Ayn el-Tine'yi ziyaret edenlerin aktardığına göre Meclis Başkanı Berri, Cumhurbaşkanı Aun ile yaptığı görüşmenin İsrail'in Lübnan'dan fiilen çekilme niyetinde olmadığı ve İsrail'in taahhütlerine uymamasının anlaşmanın uygulanmasını engellediği gerçeğini açıklığa kavuşturmayı amaçladığını söyledi.

Berri bir soru üzerine, "Anlaşma ölü doğdu, kimse ondan bahsetmiyor ve İsrail uygulamayı taahhüt etmeyerek onu gömdü" dedi.

Göstergelerin İsrail'in seçimlerden önce çekilme niyetinde olmadığını ortaya koyduğunu söyleyen Berri, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ciddi bir düşüş riskiyle karşı karşıya olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Cumhuriyetçi Parti'nin ara seçimlerde zorluklarla karşılaşacağına işaret eden Berri, Michigan eyaletindeki Lübnanlıların İsrail'i destekleyen hiçbir adaya oy vermeyeceğini ve Donald Trump'ın da bunu fark edeceğini ifade etti.



Makaleler

Güncel