Sanaaa hükümetine bağlı Yemen Silahlı Kuvvetleri, Kızıldeniz'in kuzeyinde Yenbu sahili açıklarında Suudi Arabistan'a ait WAFA adlı petrol tankerini füzelerle hedef aldığını duyurdu.
YDH - Sanaa hükümetine bağlı Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'in kuzeyinde Suudi Arabistan'a ait deniz taşımacılığını hedef alan yeni bir askeri harekat düzenlediklerini duyurdu.
Sözcü Seri'nin aktardığına göre Yemen güçleri, Kızıldeniz'in kuzeyindeki Yenbu sahili açıklarında bulunan WAFA adlı Suudi petrol tankerini hedef aldı. Seri, füzelerin tankere tam isabetle çarptığını kaydetti.
Sözcü, 22 Temmuz'da yürürlüğe giren deniz ablukasından bu yana Yemen Silahlı Kuvvetleri tarafından hedef alınan Suudi petrol tankeri sayısının bu son saldırıyla birlikte sekize yükseldiğini ifade etti.
29 Suudi gemisinin geçişi engellendi
Açıklamada, Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde geçişi engellenerek geri dönmek zorunda bırakılan Suudi petrol gemilerinin toplam sayısının 29'a ulaştığı bilgisi verildi.
Yemen Silahlı Kuvvetleri, Kızıldeniz'in güneyindeki Babülmendep Boğazı'nda Suudi Arabistan'a uygulanan deniz ablukasının başarıyla sıkılaştırılmasının ardından, Suudi petrol tankerlerinin rotalarını Kızıldeniz'in kuzeyine kaydırmaya başladığını bildirdi.
Tuğgeneral Seri, tüm deniz rotalarını kapatmak ve geçişleri engellemek amacıyla Kızıldeniz'in kuzeyindeki Suudi petrol tankerlerini hedef alan operasyonları sürdüreceklerini ve yoğunlaştıracaklarını vurguladı.
Seri, sonuçları ne olursa olsun bu askeri harekatı "ablakaya karşı abluka" denkleminin bir parçası olarak tanımladı.
Sanaa yönetimi deniz trafiğine kısıtlama getirdi
Bu gelişme, Ensarullah'ın temmuz ayında Yemen'e uzun süredir uygulanan ablukaya misilleme olarak Suudi limanlarına giden ve bu limanlardan gelen Suudi gemilerine deniz yasağı getirildiğini ilan etmesinin ardından yaşandı.
Yemen tarafı, alınan bu önlemlerin Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun yaklaşık 12 yıldır Yemen limanlarına ve havalimanlarına uyguladığı ablukaya yanıt niteliğinde olduğunu vurguladı.
Sözcü Seri, Sanaa yönetiminin askeri operasyonlarının ülkeye uygulanan kuşatmayı sonlandırmayı ve Yemen'in haklarını geri almayı amaçladığını yineledi.
Sekiz Suudi tankeri rotasını değiştirmek zorunda kaldı
Yemen Silahlı Kuvvetleri, 1 Ağustos'ta yaptığı açıklamada da "ablakaya karşı abluka" denklemi çerçevesinde Suudi gemilerine uygulanan deniz yasağı kapsamına giren sekiz Suudi petrol tankerinin rotasını Ümit Burnu'na çevirmek zorunda kaldığını duyurmuştu.
Sözcü Tuğgeneral Yahya Seri, konuya ilişkin açıklamasında söz konusu durumun Suudi petrol gemilerine yönelik kısıtlamaların sıkılaştırılması sonucu gerçekleştiğini belirtti.
Seri açıklamasında, "Ablukaya karşı abluka denklemini pekiştirmenin bir parçası olarak ve silahlı kuvvetlerimizin düşman Suudi petrol gemilerine deniz yasağını uygulaması sonucunda, sekiz Suudi petrol gemisi rotasını Ümit Burnu'na doğru değiştirmek zorunda kalmıştır" ifadelerini kullandı.
Sözcü, Suudi Arabistan'a yönelik deniz ablukasını sürdüreceklerini kaydederek "Silahlı kuvvetlerin eli, gücümüzün yettiği her yerde bu gemilere ulaşacaktır" dedi.