İran Meclisi, Hürmüz Boğazı ve Fars Körfezi'nin güvenliğini merkeze alan 14 maddelik stratejik eylem planının 7 maddesini kabul etti.
YDH ― Meclis Sözcüsü Veliyullah Bayati, Tesnim Haber Ajansı'na verdiği demeçte, Hürmüz Boğazı ve Fars Körfezi'nin güvenliği ile kalkınmasını merkeze alan stratejik eylem planının kendi komisyonlarındaki inceleme sürecine dair değerlendirmelerde bulundu.
Bayati, "Söz konusu tasarı, tali komisyon sıfatıyla incelenmek üzere komisyonumuza sevk edildi," dedi.
Sürecin işleyişi hakkında bilgi veren Sözcü, sözlerine şöyle devam etti:
“Hürmüz Boğazı ve Fars Körfezi'nin güvenliğini ve kalkınmasını güvence altına almayı amaçlayan bu stratejik eylem planı komisyonumuzca değerlendirildi; görüşlerin alınmasının ardından da genel hatlarıyla kabul edildi.”
Bayati, bu aşamadan sonra üyelerin planın detaylarını incelemeye başladığını vurgulayarak şunları kaydetti:
“Üyelerimizin onayıyla, 14 maddelik stratejik eylem planının 7 maddesi kabul edildi. Önümüzdeki hafta düzenlenecek komisyon toplantılarında ise tasarının kalan maddelerini görüşüp karara bağlayacağız.”
Aynı zamanda Tafreş Milletvekili olan Bayati, komisyonda kabul edilen en kritik maddelerden birine de dikkat çekti:
“Aldığımız en önemli kararlardan biri; ABD, Siyonist rejim ve düşman ülkelere ait teçhizat ve donanımların Hürmüz Boğazı'ndan geçişinin yasaklanmasıydı. Zira bu ülkeler, Hürmüz Boğazı'nı ülkemize yönelik düşmanca faaliyetler yürütmek ve İran halkına karşı alçakça saldırılar düzenlemek için kullanıyordu.”
Tesnim'in aktardığı bilgilere göre; Hürmüz Boğazı stratejik eylem planı, esas komisyon olan Ulusal Güvenlik Komisyonu'na da sevk edildi ve burada genel hatlarıyla kabul edilerek detaylı inceleme aşamasına geçildi.
Tasarı ayrıca, incelenmek üzere bir diğer tali komisyon olan Bayındırlık ve İmar Komisyonu'nun da gündeminde bulunuyor.