Çin Savunma Bakanlığı, Tayvan’ın Han Kuang askeri tatbikatlarını “boş bir gösteri” olarak niteledi.
YDH ― Çin Savunma Bakanlığı Cuma günü, Tayvan’ın yıllık “Han Kuang” askeri tatbikatlarını “boş bir gösteri” ve “savaş ve panik ortamını körükleyen” bir etkinlik olarak nitelendirdi.
Bu açıklama, Pekin’in geçen hafta başlayan 10 günlük tatbikatlarla ilgili yaptığı ilk resmi açıklama oldu.
Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Chen Xi yaptığı açıklamada, “Sözde Han Kuang tatbikatları her zaman boş bir güç gösterisi ve saçmalık oldu” dedi.
https://x.com/i/status/2086970225971593337
Chen, Tayvan’daki iktidar partisine atıfta bulunarak, “Demokratik İlerici Parti yetkilileri, savaş korkusunu pervasızca körüklemeye, şehirleri savaş alanlarına dönüştürme ve sivilleri ön cephelere itme çabalarını artırmaya devam ediyor” diye ekledi.
Çin ordusu yüksek alarmda
Chen, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun yüksek alarmda olduğunu ve “ayrılıkçılığa ve yabancı müdahaleye karşı koymak” amacıyla fiili muharebe kabiliyetlerini güçlendirmeye devam ettiğini vurguladı.
https://x.com/i/status/2087912813515743498
Tayvan olası bir deniz ablukasını kırma tatbikatı yaptı.
Cumhurbaşkanı savunma yeteneklerinin güçlendirilmesinin devam edeceğini teyit etti.
Öte yandan, Pekin’in egemenlik iddialarını reddeden Tayvan, Çin’in adanın çevresindeki askeri varlığını yoğunlaştırdığı ve Çin ordusunun adanın hava sahası ve sularında neredeyse her gün operasyonlar düzenlediği bir dönemde, geçen hafta bu tatbikatlara başladı.
Çin, Tayvan’ı yeniden birleştirmek için güç kullanma olasılığını hiçbir zaman dışlamamış olsa da barışçıl birleşme seçeneğini tercih ettiğini ısrarla belirtiyor.
Tayvan hükümeti ise bunu reddediyor.
Tatbikatlarda abluka ve internet senaryosu
Tayvan’ın tatbikatları, Çin’in adayı zorla ele geçirmek için askeri bir operasyon düzenlemesi durumunda ortaya çıkabilecek çeşitli senaryoların simülasyonunu içeriyordu.
Bunlar arasında olası bir deniz ablukasının nasıl kırılacağı ve ilk kez mobil internet hızlarının nasıl yavaşlatılacağı da yer alıyordu.
Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te ise Facebook sayfasında, tatbikatların sona ermesine rağmen hükümetin savunma kapasitesini güçlendirme ve toplumun direncini artırma çabalarının durmayacağını yazdı.
Lai sözlerine şöyle devam etti:
“Hükümet, ordu ve tüm vatandaşlarla işbirliği içinde, Tayvan’da barış ve istikrarı korumak için demokratik yaşam biçimimizi korumak adına gerekli tüm önlemleri alacak.”
Şunu belirtmek gerekir ki Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor. Bu görüş, Tayvan hükümeti tarafından reddediliyor ve dünyanın çoğu ülkesi tarafından bağımsız egemen bir devlet hükümeti olarak tanınmıyor.