Zeydi: Silahlar hususunda geri adım yok
Irak Başbakanı Ali Zeydi, silahların devlet çerçevesinde toplanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
YDH ― Irak Başbakanı Ali Zeydi, hükümetin silahlanmayı devletle sınırlama konusunda geri adım atmadan ilerlediğini belirterek, "Tüm siyasi güçler bu konuda hemfikir" dedi.
Zeydi, Sekizinci Bağdat Diyalog Konferansı'ndaki bir diyalog oturumunda, devlet çerçevesi dışında silahların bulunmasının yatırımları caydıran, Iraklıların çıkarlarına zarar veren, kalkınma ve istikrar çabalarını baltalayan bir ortam yarattığını söyledi.
Başbakan, "Silahların teslimi ve bu olgunun tamamen sona erdirilmesi için mekanizmalar geliştirme çalışmaları devam ediyor" açıklamasını yaptı.
Zeydi, bölgesel düzeyde Irak'ın rolünü bir çatışma arenasından müzakere ve anlayış köprüsüne dönüştürmeyi desteklediğini belirtti.
Irak'ın ağırlığının bölgenin istikrarında etkili ve belirleyici olduğunu vurgulayan Zeydi, ülkenin Arap ve bölgesel çevresiyle bağlarını koparmasının imkansız olduğunu söyledi.
Irak'ın kalkınma ve ekonomi alanında en istikrarlı ve güçlü ülke haline gelmesi konusunda iyimserliğini dile getiren yetkili, herhangi bir askeri çatışma niyeti olmadığını ve hükümetin geniş bir desteğe sahip olduğunu vurguladı.
Zeydi ayrıca ikinci bir dönem için aday olmayacağına söz verdi.
Zeydi, Irak'ın bölge ve dünya adına IŞİD'le savaştığını, nüfusunun büyüklüğü ve petrol rezervleriyle orantılı bir ihracat payı almasının adil olduğunu belirtti.
Başbakan, Türkiye'nin Ceyhan Limanı üzerinden ihracatı genişletme, Baniyas ve Akabe limanları üzerinden ihracat üzerinde çalışma ve OPEC aracılığıyla Irak'ın ihracat payını artırma planlarını açıkladı.
Bu kapsamda Irak, altı yıl içinde petrol ihracat kapasitesini günlük 8 ila 10 milyon varile çıkarmayı hedefliyor.
İlgili Haberler
Suudilerin Hürmüz'ü bypass hayali suya düştü
22 Eylül 2026 10:57
Yemen'den bölge ülkelerine tarihî soru: 'Suudiler bize Allah yerine ku…
21 Eylül 2026 21:02
Rusya: Seçimlere yönelik dezenformasyon ve siber saldırılar sonuç verm…
20 Eylül 2026 20:31
Çin'in Rusya'dan petrol ithalatı ağustosta yüzde 41 arttı
20 Eylül 2026 20:16
