• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-İsrail ordusunun 2006 yılındaki Lübnan savaşında yaşadığı başarısızlığın sebeplerini araştıran Winograd Komisyonu Başkanı, İsrail’in bu savaştan galip çıkmadığını açıkladı.




    YDH-İsrail ordusunun 2006 yılındaki Lübnan savaşında yaşadığı başarısızlığın sebeplerini araştıran Winograd Komisyonu Başkanı, İsrail’in bu savaştan galip çıkmadığını açıkladı.

     

    İsrail’in 2006 yılının Temmuz ayında Lübnan’a saldırmasıyla Hizbullah’la yapılan 33 günlük savaşı ve bu savaşta İsrail ordusunun başarısızlıklarının sebeplerini araştıran komisyonun Başkanı Eliyahu Winograd, “İsrail bu savaşta zafer kazanamadı, İsrail ordusu üstün askeri gücüne rağmen, Hizbullah’ın tek bir füzesini bile engelleyemedi ve ordu Hizbullah füzelerinin yarattığı tehdidi de engelleyemedi” diye konuştu.

     

    İsrail’in Hizbullah füzeleri karşısında İsraillilerin canını koruyamadığını belirten Winograd, İsrail ordusunun da savaş boyunca birçok başarısızlıklar sergilediğini söyledi.

     

    Siyasi ve askeri karar süreçlerinde birçok başarısızlığın bulunduğunu belirten emekli yargıç Eliyahu Winograd, kara Kuvvetleri komutasını da eleştirerek Lübnan’a yönelik kara harekatında hiçbir başarının elde edilemediğini ifade etti.

     

    Temmuz Savaşı’nın İsrail açısından büyük ve tehlikeli bir başarısızlıkla sonuçlandığını belirten Winograd, yaptıkları araştırma sonunda en üst düzeydeki askeri ve siyasi yetkililer arasında derin ayrılıkların bulunduğunu gördüklerini söyledi.

     

    Eliyahu Winograd başkanlığındaki komisyonun hazırladığı 600 sayfalık raporun Başbakan Ehud Olmert’e sunulduğu belirtiliyor.

     

    Raporda 74 üst düzey askeri ve siyasi yetkilinin ifadeleri bulunuyor.

     

    Raporun geçtiğimiz yıl bir kısmı yayımlanan ilk bölümünde İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in savaştaki başarısızlıktan birinci derecede sorumlu olduğu belirtilmişti.

     

    Raporun bu bölümünün yayımlanmasından sonra İsrail Kuzey Birlikleri Komutanı Udi Adam görevden alınmış, Genelkurmay Başkanı Dan Halutz ve Savunma Bakanı Amir Peretz de istifa etmek zorunda kalmıştı.