• 02/01/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Irak parlamentosundaki en büyük Sünni grup olan Irak Uzlaşma Cephesi, bugün hükümete dönme kararı aldı.




    YDH-Irak parlamentosundaki en büyük Sünni grup olan Irak Uzlaşma Cephesi, bugün hükümete dönme kararı aldı.

     

    El Alem televizyonunun haberine göre Irak Uzlaşma Cephesi Lideri Adnan Duleymi, “Irak Uzlaşma Cephesi taleplerini elde ettikten sonra ülkede yeniden uzlaşma hükümetinin kurulması için hükümete dönme kararı almıştır” dedi.

     

    Hükümetin Uzlaşma Cephesi’nin tutukluların serbest bırakılması konusundaki talebi konusunda hüsnüniyet gösterdiğini ve bu çerçevede bazı tutukluları serbest bıraktığını belirten Duleymi, “hükümet Cephe’nin kabineye dönmesini istiyor; biz de taleplerimizin yerine getirilmesi şartıyla hükümete dönmeye hazırız” dedi.

     

    Aralarında Başbakan Yardımcısı Selam ez-Zevbai’nin de bulunduğu Uzlaşma Cephesi üyesi beş bakan 2007 yılı ağustosunda hükümetten çekilmiş; ancak Planlama Bakanı Ali Baban, hükümete dönerek görevini bağımsız bir şekilde sürdüreceğini açıklamıştı.

     

    Açıklamasında Uzlaşma Cephesi’ni oluşturan gruplar arasında derin ihtilaflar bulunduğu iddialarını reddeden Duleymi, “Irak’taki tüm gruplar arasında ihtilaflar bulunmaktadır; Uzlaşma Cephesi içinde de küçük görüş ayrılıkları var” dedi.

     

    El-Kaide’ye karşı mücadele eden ve Uyanış Konseyleri diye adlandırılan aşiret milislerine de destek veren Duleymi, “Uyanış Konseyleri, ülkede güvenliğin sağlanması konusunda başarılı işler yapmıştır” diye konuştu.

     

    Uzlaşma Cephesi’nin Uyanış Konseyleri ile yakın ilişki ve işbirliği içinde olduğunu belirten Duleymi, “ABD Uyanış Konseylerini tam olarak destekliyor; hatta Konseylerin ücretleri de ABD tarafından ödeniyor” dedi.