• 02/02/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker, ABD’nin 2009’dan önce Irak’tan çekilemeyeceğini söyledi.




    YDH-ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker, ABD’nin 2009’dan önce Irak’tan çekilemeyeceğini söyledi.

     

    Associeted Press haber ajansına demeç veren ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker, yapılan tahminler doğrultusunda Irak’taki ABD güçlerinin 2009 yılına kadar bu ülkede kalacağını ve ancak bu tarihten sonra çekilme takvimiyle ilgili bir karara varılabileceğini söyledi.

     

    Yeni seçilecek ABD başkanının bu tarihten önce Irak’tan çekilmeyle ilgili herhangi bir karar alabileceği konusunda kuşkularının bulunduğunu belirten Crocker, “ABD güçleri Irak savaşından sonra en az beş sene daha Irak’ta kalacaktır. Bu süreden sonra da Irak’taki şiddet olayları ve siyasi ilerlemeler göz önünde bulundurularak Irak’tan çekilme konusunda karar verilebilecektir” dedi.

     

    Iraklı yetkililerin ABD’nin Irak’tan çekilmesiyle ilgili bir yasa taslağı hazırladıklarına da değinerek gelecek yıla kadar Irak’taki güvenlik durumunun iyileşmesi halinde bu taslağın ABD askerlerinin çekilmesi konusunda bir başlangıç oluşturabileceğini söyledi.

     

    ABD’deki Demokrat Partili başkan adayları, başkan seçilmelerinin ardından Irak’tan çekilme konusunu ele alacaklarını vurguluyorlar.

     

    Demokrat başkan adaylarından Barak Obama, seçim propagandaları çerçevesinde yaptığı açıklamalarda 16 aylık bir çekilme takvimi öngördüğünü söylerken, diğer aday Hillary Clinton, çekilme konusunda herhangi bir zaman sınırlaması ortaya koymuyor.