Son Dakika
İnşa

Yemen’den ABD ve İsrail’e karşı tatbikat

03 Eylül 2026 12:17 Bu sayfayı yazdır

Sanaa yönetimi, bölgedeki gerilimin yeniden tırmanma ihtimaline karşı deniz gücünü sahaya çıkarırken, Kızıldeniz’i Washington ve Tel Aviv’le olası yeni çatışmanın cephelerinden biri olarak görüyor.

Yemen’den ABD ve İsrail’e karşı tatbikat
Yemen’den ABD ve İsrail’e karşı tatbikat YDH
Yazı boyutu
100%
1 dk okuma

YDH- Yemen Yüksek Siyasi Konseyi’nin üst düzey üyelerinden Muhammed Ali Husi, ülkesinin donanma birliklerinin Arap Yarımadası’na yönelik yeni bir saldırı ihtimaline karşı Kızıldeniz’de askerî tatbikat gerçekleştirdiğini açıkladı.

Yemenli yetkili, perşembe günü sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Yemen Donanması’nın İsrail ve ABD ile çatışmanın bir sonraki aşamasına hazırlanmak amacıyla stratejik su yolunda bir tatbikat başlattığını belirtti.

Husi, tatbikatın bir diğer amacının ise Suudi öncülüğündeki Yemen kuşatmasını kırmak olduğunu söyledi. Söz konusu kuşatmanın on yılı aşkın süredir devam ettiğini belirten Husi, tatbikatın Yemen’in deniz ablukasını aşma kapasitesini güçlendirmeyi hedeflediğini ifade etti.

20 Temmuz’da Sanaa hükümeti, Suudilere karşı deniz ablukası ilan etmiş ve Suudi rejiminin yaklaşık 12 yıldır Yemen’e “haksız ve baskıcı bir kuşatma” uyguladığını, “kaynaklarını sömürdüğünü ve ülkeye tam bir abluka dayattığını” açıklamıştı.

Yemen silahlı kuvvetleri, bu kararın ardından Kızıldeniz’de Suudilerle bağlantılı gemilere yönelik bir dizi başarılı operasyon gerçekleştirdiğini duyurdu.

İlgili Haberler